Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Едва всяка 9-а публична сграда е достъпна за хора с увреждания

Снимка: Георги Корнейков, БНР
България има системен проблем с осигуряването на градска среда, която да е достъпна за хората с увреждания, посочиха от Комисията за защита от дискриминация. От април до септември експертите са проверили 538 публични сгради в страната и са установили, че само 60 от тях са достъпни. Съотношението на достъпните към недостъпните сгради към момента е почти 1:9, подчертават експертите.

Проверките на Комисията за защита от дискриминация са част от безсрочната кампания на институцията за достъпна среда, чийто старт бе даден в края на миналата година. От проверените 538 публични сгради 478 се оказали недостъпните за хората с увреждания сгради в страната и по тях са стартирани производства, обясни Петър Кичашки.


Проверките на експертите ще продължат, тъй като кампанията за осигуряван на градска среда, достъпна за хората с увреждания, е безсрочна. В рамките на инициативата, експертите проверяват публични общински, държавни и частни сгради на различни места в страната. Ако зданията са достъпни за хората с увреждания, КЗД издава сертификати за достъпност за тях, а ако не са, се образуват производства, в рамките на които, при неизпълнени предписания на комисията, може да се стигне до глоби в размер на 20 000 лв. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.