Петър Кичашки, КЗД: България има системен проблем с достъпната среда

Снимка: БГНЕС

Само един на всеки десет обществени обекта у нас е достъпен за хората с увреждания. Това каза в предаването "Преди всички" Петър Кичашки от Комисията за защита от дискриминация (КЗД).

"Не говорим само за държавни и общински институции. Говорим и за банки, и за застрахователни дружества, телекоми, доставчици на комунални услуги, аптеки, пощенски станции. Масов е проблемът с недостъпната среда", коментира Кичашки.

Днес комисията ще представи обобщени данни от масирани шестмесечни проверки в цялата страна в рамките на кампанията "Достъпна България". Проверени са над 500 обекта. Голяма част от преписките са все още в производство, затова няма финална статистика за броя на наложените глоби.

"България има системен, дълбок, голям проблем с достъпната среда. И не можем да кажем, че той е по-засилен в Русе, или по-слаб в Сливен. Става въпрос за систематично дългогодишно натрупване в цялата страна", посочи Петър Кичашки.

"Има категории обекти, които, без значение дали се намират в София, или в Силистра, са недостъпни".

"В кампанията ползваме и моркова, и тоягата. Когато обектът изгради достъпност, ще връчваме сертификати. търсим мирно решение на казуса. Когато обаче обект откаже да изгради достъпност, а реално има възможността да го направи, въобще не се притесняваме да използваме и тоягата", подчерта Кичашки.

"Ние в Комисията за защита от дискриминация нямаме за цел да репресираме собственици на малки обекти, които не могат да си позволят да изградят достъпност, когато тя е сложна, скъпа. Напротив, става въпрос за разумни улеснения, които много пъти не костват нищо друго, освен една дървена рампа. Тоест, много пъти не става въпрос и за пари, а по-скоро става въпрос за незнание".

"Достъпът не се решава, защото не виждаме хората с увреждания на улицата, а не ги виждаме на улицата, в кафенето или на работното място, защото те не могат да излязат от вкъщи, тоест получава се един затворен омагьосан кръг", смята Петър Кичашки:

"Достъпната среда е един от въпросите, по които много говорим през последните години, но са малко действията на терен. България е на кръстопът и от обществото зависи в каква посока ще тръгнем. В посока на това да решим проблемите на хората с увреждания, да ги приобщим към обществото и да ги превърнем в част от социума, или ще продължим да си заравяме главата в пясъка и ще се правим, че проблемите не съществуват. Впрочем, казвам го като човек с увреждане - аз съм инвалид на количка, много е лесно да забравим проблемите на тази група от хора, когато не ги виждаме. Значителна част от българското общество предпочита да не мисли по тези въпроси, защото изводите, които мислите по тези въпроси пораждат, са изключително неблагоприятни".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Още от категорията
Анри Кулев

За морето и изкуството

Често сме гледали морето и сме си мислили, че е като нарисувано. Нерядко сме гледали рисунки и сме се опитвали да се потопим в тях. Но да правят и двете неща умеят малко хора. Дали това е специален талант или може да бъде научено ще се опитаме да разберем в един разговор с Анри Кулев – художник, аниматор, режисьор, преподавател и харпунджия...

публикувано на 16.11.18 в 16:45

Най-лошата година в историята на човечеството

Най-лошата година в историята на човечеството е 536, пише Science Alert, позовавайки се на проучване на учени от Харвардския университет. През тази година е имало катастрофални изригвания на вулкани, които са предизвикали продължително застудяване и глад. Изследователите са анализирали образци от лед в Гренландия и Антарктида, които са в това..

публикувано на 16.11.18 в 16:42

Тридневен протест с искане за смяна на политическата система и за референдуми започва пред НС

Тридневен протест пред Народното събрание започна в 11 ч. под надслов: "Окупация за смяна на политическата система и за референдуми".  Акцията се организира в социалните мрежи и е обявена като недоволство на българи в страната и чужбина.   Един от участниците в протестните действия обяви в социалните мрежа основните искания: "Пред парламента:..

обновено на 16.11.18 в 16:37
Семейства от Велико Търново се събраха с лекарите от отделението по неонатология в областната болница, за да им благодарят за грижите в навечерието на Световния ден на недоносените деца.

Майка на недоносено бебе: Лекарите от неонатологията са ангели

Всяко десето бебе, което се ражда в България, е недоносено, докато в някои европейски страни децата, родени в риск, са два пъти по-малко като дял от ражданията. В навечерието на Световния ден на недоносените деца семейства от Велико Търново се събраха с лекарите от отделението по неонатология в областната болница, за да им благодарят за..

публикувано на 16.11.18 в 16:21
Снимката е илюстративна

Медици искат НЗОК да покрива успешни алтернативни методи в онколечението

От април до октомври в Медицинския център за интегративна медицина от 10 лекувани онкоболни пациенти две жени с рак на гърдата в четвърти стадий се постига излекуване, а при трима пациенти - 50 но сто намаление на туморните размери. Това съобщи д-р Христо Дамянов от центъра. Лечението се извършва с неконвенционални методи, които не се поемат от..

публикувано на 16.11.18 в 15:56
Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават под домашен арест

Десислава Иванчева и Биляна Петрова напускат ареста

Два часа след като съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов разпореди Десислава Иванчева и Биляна Петрова да бъдат незабавно освободени от ареста, Специализираната прокуратура протестира по - леките мерки за неотклонение на отстранената кметица на Младост и бившата й заместничка, подсъдими за искане на подкуп. От спецобвинението..

обновено на 16.11.18 в 15:47

Дискусия за предотвратяване на сексуалното насилие над деца

  Държавната агенция за закрила на детето, Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), Факултетът по журналистика и масови комуникации на Софиския университет “Св. Климент Охридски” и Асоциацията на европейските журналисти - България насочиха вниманието на медиите към проблема и начините за справяне с него на дискусия за настоящи и бъдещи журналисти. Форумът се..

публикувано на 16.11.18 в 15:47