Eмисия новини
от 08.00 часа

Петър Кичашки, КЗД: България има системен проблем с достъпната среда

Снимка: БГНЕС

Само един на всеки десет обществени обекта у нас е достъпен за хората с увреждания. Това каза в предаването "Преди всички" Петър Кичашки от Комисията за защита от дискриминация (КЗД).

"Не говорим само за държавни и общински институции. Говорим и за банки, и за застрахователни дружества, телекоми, доставчици на комунални услуги, аптеки, пощенски станции. Масов е проблемът с недостъпната среда", коментира Кичашки.

Днес комисията ще представи обобщени данни от масирани шестмесечни проверки в цялата страна в рамките на кампанията "Достъпна България". Проверени са над 500 обекта. Голяма част от преписките са все още в производство, затова няма финална статистика за броя на наложените глоби.

"България има системен, дълбок, голям проблем с достъпната среда. И не можем да кажем, че той е по-засилен в Русе, или по-слаб в Сливен. Става въпрос за систематично дългогодишно натрупване в цялата страна", посочи Петър Кичашки.

"Има категории обекти, които, без значение дали се намират в София, или в Силистра, са недостъпни".

"В кампанията ползваме и моркова, и тоягата. Когато обектът изгради достъпност, ще връчваме сертификати. търсим мирно решение на казуса. Когато обаче обект откаже да изгради достъпност, а реално има възможността да го направи, въобще не се притесняваме да използваме и тоягата", подчерта Кичашки.

"Ние в Комисията за защита от дискриминация нямаме за цел да репресираме собственици на малки обекти, които не могат да си позволят да изградят достъпност, когато тя е сложна, скъпа. Напротив, става въпрос за разумни улеснения, които много пъти не костват нищо друго, освен една дървена рампа. Тоест, много пъти не става въпрос и за пари, а по-скоро става въпрос за незнание".

"Достъпът не се решава, защото не виждаме хората с увреждания на улицата, а не ги виждаме на улицата, в кафенето или на работното място, защото те не могат да излязат от вкъщи, тоест получава се един затворен омагьосан кръг", смята Петър Кичашки:

"Достъпната среда е един от въпросите, по които много говорим през последните години, но са малко действията на терен. България е на кръстопът и от обществото зависи в каква посока ще тръгнем. В посока на това да решим проблемите на хората с увреждания, да ги приобщим към обществото и да ги превърнем в част от социума, или ще продължим да си заравяме главата в пясъка и ще се правим, че проблемите не съществуват. Впрочем, казвам го като човек с увреждане - аз съм инвалид на количка, много е лесно да забравим проблемите на тази група от хора, когато не ги виждаме. Значителна част от българското общество предпочита да не мисли по тези въпроси, защото изводите, които мислите по тези въпроси пораждат, са изключително неблагоприятни".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Още от