Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минчо Спасов: Данъкоплатците плащат заради изявите на държавни чиновници като кинозвезди

Минчо Спасов
Снимка: БГНЕС

„Ролята на КОНПИ е да бъде целеуказващият снайпер, снайперската оптика върху пушката, която е прокуратурата и полицията. Оказва се, че сега г-н Георгиев иска да ъпгрейдваме този снайпер, а пушката под него се оказва не пушка, а тапешник, който стреля с коркови тапи, вързан на канап.“ Това каза в предаването "12+3" Минчо Спасов, бивш депутат от НДСВ и бивш председател на вътрешната комисия. По думите му, "безсмислено е да ъпгрейдваме оптиката, вместо да направим тоталната промяна и да сменим неработещата прокуратура, към която принадлежеше г-н Георгиев."

Спасов коментира искането за увеличаване на правомощията от страна на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Пламен Георгиев. 

"За какви правомощия говори този човек, след като той не направи нищо, когато беше пълноовластен прокурор", попита Спасов и цитира знакови дела, в които Георгиев е бил прокурор. Според Спасов изборът на Пламен Георгиев за оглавяващ антикорупционната комисия е бил "много нездравословен жест към останалите магистрати, между които има и честни хора" и те са видели, че "хора, които не си вършат работата в борбата с корупцията, вървят нагоре".

Минчо Спасов оспори цифри, изнесени от Пламен Георгиев и посочи:

„Това, че са изработени 10 млн. лева от комисията, просто не е вярно, а това, че са запорирани 262 млн., нищо не значи, защото е обезпечителна мярка. Справка в интернет показва, че три четвърти от исковете на комисията са отхвърлени от съдилищата. Тоест, в тези случаи не само ние, данъкоплатците, изплащаме разноските на другата страна, но следват и дела по закона за отговорността на държавата. Голяма част от тях предстоят и по тях не е известно какви суми ще платим ние, данъкоплатците, заради медийни изяви на държавни чиновници, които се изживяват като кинозвезди.“

Относно допълнителните правомощия, искани от Пламен Георгиев, Спасов заяви, че комисията разполага с всички правомощия на разследващите органи и той не вижда смисъл да се дублират други правомощия: „Защото дадем ли ѝ право да задържа, ще трябва да ѝ осигурим собствен арест, още няколко милиона. Да припомня, че годишната издръжка е около 60 милиона. Работата на комисията е преди всичко информационна, а не екзекутивна. В България има достатъчно екзекутивни органи.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!