Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СУ е домакин на фестивала за старинна европейска музика „Изкуството на Барока“

Снимка: БГНЕС

12-ият фестивал за старинна европейска музика „Изкуството на Барока“ започва в събота в аулата на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Основният организатор на фестивала Зефира Вълова сподели за предаването „12+3“ по „Хоризонт“.

„Няма да има неинтересно събитие, тъй като културното наследство на Европа е едно такова богатство, което всеки може много лесно да сложи към собствения си душевен багаж, благодарение на този фестивал, който отново е включен в културния календар на нашата столица“.

„Първото представление е на 6-и октомври - „Ил помодоро“, а атмосферата ще бъде като на карнавал през 1729 година“, обеща Вълова.

„По-нататък предстоят концерти съвместно със Софийска филхармония. Прекрасно е, че тази културна институция на столицата се интересува от старинната музика и то изпълнена възможно най-близко до оригинала, до композиторския замисъл. В един такъв вид ще представим две програми“.

Бароковият оркестър на Европейския съюз ще гостува с концерта на 17-и ноември в Аулата на Софийския университет с програма във френски стил.

„Фестивала осъществява един контакт с публиката много по-близък, по-сърдечен и емоционален, тъй като творбите от епохата на Барока са директно повлияващи нашите емоции“, допълни тя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени