Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Ал. Сивилов: Големият проблем на Латинска Америка е американското присъствие

Александър Сивилов
Снимка: Личен архив

Един от големите проблеми на Латинска Америка е американското присъствие. Това каза историкът доц. Александър Сивилов в интервю за предаването „12+3“ по повод на предстоящата международна конференция "Зависимост и независимост в Латинска Америка и света" , която ще се проведе в Софийския университет на 18-и и 19-и октомрви.

„Така както можем да видим, че при държавите от Източна Европа темата за Русия непрекъснато присъства, така и в Латинска Америка темата е САЩ. Това е техният „голям брат“, който през цялото време влиза в политиката им и ги води в посоката, която на него му трябва. /…/ И левицата, и десницата много често използват антиамериканизма в своите политически послания и това в някакъв момент ги обединява“, обясни историкът.

„Латинска Америка доста силно дава отражение в европейската политика“, каза още доц. Сивилов: „Това може да го видите още в края на 60-те години и продължава и в по-късен период. В момента на нас ни се струва, че това вече не е така, но реално се оказва, че много от политическите и икономическите модели, които можем да видим там, впоследствие се прехвърлят и към Европа и към други региони на света за огромно съжаление. Това е някакъв вид политическо инженерство, което се изпробва там и след това можем да го видим на различни места“.

На конференцията, посветена основно на политическите проблеми на Латинска Америка, ще се обсъдят и доклади, свързани с Азия, Балканите, Турция, Русия. „Всички проблеми, които засягат включително и нашата държава“, добави доц. Сивилов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!