Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина известният фотограф Ара Гюлер

Ара Гюлер говори на изложба в Истанбул през ноември 2017 г.
Снимка: БТА

Световноизвестният фотограф Ара Гюлер почина в нощта срещу четвъртък в Истанбул на 90-годишна възраст. Във вечерните часове той е получил сърдечен удар и е бил откаран в интензивно отделение в болница, където по-късно е издъхнал.

Ара Гюлер е от арменски произход. Той е роден на 16 август 1928 г. в квартал "Бейоглу", Истанбул. Започва да работи в различни студиа, през 1950 г. като фотограф за вестник „Йени Истанбул“, а по-късно и за „Хюриет“. От 1958 г. е фотожурналист за „Тайм“ и „Лайф“, а по-късно сътрудничи на „Пари мач“, „Щерн“, „Сънди таймс“ и други.

Гюлер е привлечен към колектива „Магнум Фотос“ от известния френски фотограф Анри Картие-Бресон. Гюлер е един от малцината турски фотографи, имащи международна слава. През 1961 г. е включен в британския Годишник по фотография и става първият турски член на Американската асоциация на фотографите от списания.

Сред неговите фотографии са иконични изображения на Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Индира Ганди, Марк Шагал, Мария Калас и други.

Въпреки това славата му се дължи най-вече на черно-белите му изображения на стария Истанбул, заради които е наричан „Окото на Истанбул“ и „Фотографът на Истанбул“.

Носител е на редица награди, сред които „Майстор на Лайка“, Голямата награда за култура и изкуство, наградата „Люси“, кавалер на Ордена на Почетния легион.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна