Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 4 милиона документа показва Комисията по досиетата в деня на отворените врати

Снимка: БГНЕС

„Това е безпрецедентно отваряне на този архив - централизирания в Банкя, в който има над 4 милиона документа на различни носители – хартиен, филмови документи, 402 видеокасети", това каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Екатерина Бончева по повод деня на отворените врати в централизирания архив на Комисията по досиетата в Банкя.

„Само документите на хартиен носител са над 14,5 и километра. Има, разбира се, и регистрационни карти и картони - над 2,5 млн., и всички документи, които доказват съпричастността на отделни хора към Държавна сигурност. Тук са и документите на хора, които са били проверявани, които са били обекти. /.../ Документите на всички хора, които са с установена принадлежност - над 16 000 души, могат да бъдат прочетени по заявка в читалнята на „Врабча“ 1. Днес обаче, който дойде горе, ще може да пипне документите на ДС. Ще бъдат видени, за мен, едни от най-важните документи – регистрациите, защото те са безспорното доказателство“.

Така наречените „картончета“, около които е имало спекулации в миналото, са „сериозен документ, който, преди да бъде съставен, е необходимо да бъдат направени и допълнени други документи“, обясни Бончева.

В Банкя има 22 архивохранилища.

Ден на отворените врати в централизирания архив на Комисията в Банкя започва в 9.00 и ще продължи до 16.00 часа. Ще бъде осигурен автобус на всеки кръгъл час, от 9.00 до 15.00 часа, който ще придвижва гражданите от центъра на Банкя до сградата на архива.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!