Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на ЕИБ Вернер Хойер нарече Брекзит „нещо ужасно, с което трябва да се свиква“

Европейската инвестиционна банка ще загуби между 2 милиарда и 3 милиарда евро след оттеглянето на Великобритания

Президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер заяви, че банката ще загуби между 2 милиарда и 3 милиарда евро след оттеглянето на Великобритания.

Пред журналисти той нарече Брекзит „нещо ужасно, с което трябва да се свиква“. 

„Брекзит е нещо ужасно, но ние трябва да го зачитаме. Подготвяме се за всякакви възможни сценарии. Обединеното кралство държи 16 на сто от акциите ни. Неговият дял в Банката е силно осезаем“. 

"Освен това, Великобритания няма национална промоционална банка като Франция, Италия, Испания и Германия. Те правят нещата си с нас. И да ни загубят, ще е много болезнено за тях. Трябва да измислят нещо, което да ни замести", допълни Хойер.

Вернер Хойер посочи , че за ЕИБ портфолиото на Обединеното кралство е "много добро", защото допринася доста за рейтинга на финансовата институция, който е 3 пъти А:

"Което пък ще липсва на нас. Ще ни липсва и един страхотен партньор в областта на развитието - британското министерство за развитието е един от ключовите ни партньори и то сред най-амбициозните от тях. И това, което британците ще изтеглят в кеш в рамките на техните 16 на сто, е между 2 и 3 млрд. евро." 

Европейската инвестиционна банка е създадена с договорите от Рим, в които се казва, че членовете на Европейската икономическа общност са и членове на Европейската инвестиционна банка, припомня Вернер Хойер, според когото в последните 60 години банката се е разраснала до непознати мащаби, но "понякога се подценява дори от Европейския съвет и лидерите не си дават сметка какъв инструмент имат в ръцете си".




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени