Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два дни до връчването на стипендиите "За жените в науката"

| обновено на 29.10.18 в 15:27
д-р Кирилка Младенова
Снимка: jenitevnaukata.bg

На 31 октомври от 17:00 ч., пред Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“, предстои официалната церемония по награждаването на тазгодишните три носителки на стипендията „За жените в науката“ за 2018 г.


„За жените в науката“ е уникална програма, създадена да отличава и насърчава жените учени по цял свят, които чрез работата си допринасят за развитието и прогреса на науката. Всяка година проектът окуражава младите жени в университета да развиват научния си потенциал, подкрепя жените при реализирането на научните им проекти и отдава заслуженото внимание на постигнатите високи резултати от жени в област, в която дамите са слабо представени - според данни на ЮНЕСКО под 30% от учените в цял свят са жени.

В интервю за Радио София /сн. Луиза Лазарова/Повече за позитивите на проекта можете да чуете от миналогодишната победителка в програмата „За жените в науката“ - д-р Кирилка Младенова. Тя е главен асистент в Катедра „Биохимия“ на Биологически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Завършва бакалавърска степен по молекулярна биология и магистърска програма „Клетъчна биология и патология” към СУ. През март 2017 г.  защитава дисертация в професионално направление "Биологически науки”.

Проектът на д-р Кирилка Младенова, с който печели наградата „За жените в науката“, включва задълбочено изследване на белтъка човешки бестрофин 1, а мутации в гена, който кодира този белтък, водят до прогресивно намаляване на зрението и слепота.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна