Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геновева Димитрова: Няма обществени нагласи за предсрочни избори

Нямаме причини да смятаме, че играта на кворум днес в Народното събрание не е случайна, заяви в интервю за предаването ни "Нещо повече" социологът Геновева Димитрова от Арфа Рисърч.

"Първо, защото играта на кворум в българския парламент не е нещо ново, тъй като през последните години имаме достатъчно примери, при които кворумът се използва като различна форма за натиск при определени обстоятелства и второ - независимо от изявленията на БСП и ДПС дали днешното поведение от тяхна страна е съгласувано или не - то е факт. Факт е и че се случва по едно и също време, както и че оставя неприятното впечатление у хората, че става дума за съгласувано действие". 
Според социологът, подобни игри с кворума по никакъв начин не помагат за изграждане на обществено доверие към институцията, както и "задълбочават кризата в отношенията" помежду им.

"Няма някакви силни обществени нагласи за предсрочни избори, т.е. няма обществена вълна, която към момента иска, очаква и настоява за подобно развитие", добави Димитрова. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна