Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кристална лира“ за Ирена Гъделева от „Хоризонт“

Снимка: Ани Петрова

Музикалният редактор от програма „Хоризонт“ Ирена Гъделева получи престижната награда „Кристална лира“ в категория „Музикална критика и публицистика“.

Високата оценка е за отразяването на важни събития в музикалния живот на страната и в чужбина в предаването „Алегро виваче“ на БНР по високопрофесионален начин и с ярка авторска позиция.

22-рите награди „Кристална лира“ бяха раздадени снощи на церемония в Националния музикален театър. Те се присъждат всяка година от Съюза на българските музикални и танцови дейци за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство.

"Самото предложение, самата номинация ми се сториха най-голямата награда. Годината беше силна като много други години, защото съм твърдо убедена, че тази работа, която работя, не става с пестене. Трябва да се следи много отблизо музикалният живот - трябва да си там, в залите, в театрите", разказа в предаването "Графити по въздуха" Ирена Гъделева минути след като получи отличието. 

"Най-голямата награда за мен от тази работа е, че не спирам да се вълнувам", сподели още музикалният редактор. "Факт е, че трябва в наши дни да отстояваме съществуването на културата, на изкуствата, на съставите", допълни още Ирена Гъделева. Според нея е болезнен фактът, че трябва да се обяснява защо трябва да съществува Хасковският камерен оркестър, защо трябва да я има Разградската филхармония и защо трябва да се построи нова концертна зала в София.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна