Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И тази зима бездомниците в Ямбол ще останат по улиците

Въпреки топлото време в Плевен вече работи център за временно настаняване

Снимка: БГНЕС

Близо седем години след решението на Общинския съвет в Ямбол за създаване на Кризисен център за временно настаняване на бездомни лица, приют все още няма.

„Виждал съм бездомници, възрастни хора, край църквата“, „Мръзнат на студа, направили са си някакви къщички“, „Мизерията в Ямбол е голяма – да се загрижи някой за тях! Има институции – никой не предприема нищо“ – така хората в Ямбол коментират темата в навечерието на зимата. И продължават: „Всички сме виновни, как да не сме виновни. Ако сме хора – трябва да създадем някакви условия. Не се изисква кой знае колко. Тук отзад има цели сгради празни.“

Решението за създаването на приюта е прието на 20 февруари 2012 година с подкрепата на 25 общински съветници и задължава кмета Георги Славов да намери подходящо помещение за изграждане на центъра. Към днешна дата обаче от пресслужбата на общината съобщават, че не се планира разкриването на приют и прехвърлят грижата за бездомниците към социалните служби. От опозицията в Общинския съвет в града ще продължат да настояват за изграждането на подобен център. 

При ежегодното гласуване на социалните програми това продължава да съществува като параграф и дейност, която предстои, обясни председателят на групата на БСП в Общинския съвет Катя Георгиева. "Винаги е имало хора по улиците. Ние няма как да ги задължим да бъдат в едно или друго специализирано заведение. Вече когато наистина има тежки метеорологични условия, форсмажорни обстоятелства, директна заплаха за техния живот - ние вече можем да ги организираме и да ги приютим почти силово“, заяви председателят на комисията по бюджет и финанси Галин Костов от ГЕРБ.

Добрият пример идва от Плевен. Въпреки мекото време, в началото на ноември в града започва работа Центърът за временно настаняване през зимата за хора изпаднали в беда. Обзаведените стаи се намират в бившия хотел „Сторгозия“, а общината осигурява топла храна. Легловата база включва 12 места. Нуждаещите се могат да пребивават три месеца.

Заместник-кметът на Плевен Стефан Милев уточни, че ако видят изпаднал в беда, съгражданите му могат да сигнализират или на 112, или на телефон в общината. След това лекари от Спешна помощ, служители на полицията и дирекция "Социално подпомагане" предприемат мерки за приютяване в центъра.

Стефан Милев акцентира върху проблема за точната преценка кой да бъде настанен: „Защото всеки възрастен човек, който реши, може да излезе на улицата и да каже: „Аз съм самотен, аз нямам какво да ям“ и тези легла да бъдат заети, а реално нуждаещите се хора да останат наистина на улицата.“

Стараем се да не връщаме никого, защото социалната дейност е свързана с човешки съдби, декларира още заместник-кметът.

Още за проблемът, свързан с бездомниците в Ямбол и Плевен слушайте в звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна