Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Бундестага Шойбле подкрепя Фридрих Мерц за поста на Меркел

Волфганг Шойбле
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Бундестага Волфганг Шойбле подкрепя десния кандидат Фридрих Мерц за лидер на Християндемократическия съюз на мястото на Ангела Меркел, съобщи списание „Шпигел“, цитирано от Ройтерс.

Мерц е автор на идеята за германска „водеща култура“, с която призовава мюсюлманските имигранти да усвоят и приемат германските ценности и традиции. Той беше депутат в германския парламент от 1994 до 2009 г., а две години беше лидер на парламентарната група на консервативния блок.

Социологическите данни показват, че бизнесменът Мерц се ползва с по-голяма подкрепа от генералния секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, смятана за приемник на  Меркел.

Подкрепата на Шойбле, който беше финансови министър, би дала силен тласък на кандидатурата на ориентирания към бизнеса Мерц.

Следващият лидер на ХДС ще бъде във водеща позиция да наследи Меркел като канцлер, макар тя да казва, че иска да остане на поста още три години, след като се оттегли като председател на партията. Евентуална победа на Мерц на изборите за партийно ръководство през декември би била знак за завой към подкрепящия ниски данъци, благосклонен към бизнеса десен консерватизъм, който Меркел изтласка на заден план през 13-те си години като канцлер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна