Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоичков представи биографията си, смята, че нямаме шанс за Мондиал 2030

Христо Стоичков и Владимир Памуков (вдясно) на представянето на първата официална биография на Камата. Спортният журналист Памуков е съавтор на книгата
Снимка: БТА



Христо Стоичков представи днес биографията си в столичен хотел. „Христо Стоичков – историята“ е написана в съавторство с журналиста Владимир Памуков.

На представянето присъства и съдията Хрисар Аспитарте, когото Стоичков настъпи умишлено по време на първото си дерби „Барселона“ – „Реал“ през 1990 г. и заради което получи сурово наказание.

"Инцидентът със Стоичков така се раздуха, че след случая дори мои роднини от Венецуела, ми се обадиха да ме питат за здравето. Моите впечатления за Стоичков тогава не бяха от най-добрите, така да се каже - спомни си Аспитарте. - Той имаше голям хъс, много спортна злоба и вулканичен характер. Беше пример за футпболбист, на който много трудно можеш да съдийстваш. И връщайки се към онзи 5 декември 1990 година, си спомням едно влизане на Чендо - доста остро в краката на Христо. Но не го ритна, затова не го вдигнах картона на Чендо. И масажиста на Барселона потвърди, че Чендо не го ритна. Йохан Кройф протестира, но му казах, че няма за какво. 

И казах на Кройф, внимавай, че нещата отиват към картон. Той излезе с млада защита и искаше да настрои публиката. И му казах, че ще го изгоня. А той вика- мене ли ще изгониш? Виж публиката как е настръхнала?! И тогава дойде Стоичков да защитава своя футболен баща и той също получи червен картон. В този момент ме заобикалят играчите, дойде и делегата на Барселона и ми казваха: "Внимавай, че нещата могат да стигнат до лош край. И тогава Стоичков дойде и ме настъпи. В първия момент не усетих нищо, но после ме заболя доста. И трябваше масажистът да ми окаже помощ, за да продължа".

По-рано днес носителят на "Златната топка" за 1994 година заяви, че България няма никакъв шанс да е домакин на световното първенство по футбол през 2030 година, заедно с Румъния, Сърбия и Гърция.

“Никога няма да стане! Как да стане?  Нямаме шанс! Никакъв! Кой го каза това? Едно е да кандидатстваш, всеки може да кандидатства. Друго е дали ще ти дадат възможност да стигнеш до там. Всеки може да кандидатства. Да направи 100 метра път, 2 релси да направи. Всеки може да направи. Няма шанс, нямаме никакъв шанс”, заяви Стоичков пред “Сутрешния блок” на БНТ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна