Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай е готов на преговори със САЩ, не вижда печеливши от търговската война

Китайският вицепрезидент Уан Кишан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай е готов да проведе дискусии и да работи със Съединените щати за разрешаване на търговски спорове, тъй като и двете най-големи икономики в света ще загубят от съществуващата конфронтация, заяви във вторник китайският вицепрезидент Уан Кишан.

"Както Китай, така и САЩ ще се радват да видят по-голямо търговско и икономическо сътрудничество", посочи Уан Кишан по време на провеждащия се в Сингапур "Нов икономически форум" на агенция Блумбърг, съобщава Ройтерс.

"Китайската страна е готова да проведе разговори със САЩ по въпроси от взаимен интерес и да работи за намиране на решения по отношение на търговията, които да са приемливи и за двете страни", допълни той.

Китайският вицепрезидент отбеляза, че "днес светът е изправен пред много сериозни проблеми, които изискват тясно сътрудничество между Китай и Съединените щати". "Нашето твърдо убеждение е, че Китай и САЩ ще спечелят от сътрудничеството и ще загубят от конфронтацията".

Коментарите на Уан следват изказването на китайския президент Си Цзинпин в понеделник при откриването на голямо търговско изложение в Шанхай, че Пекин ще намали тарифите за внос и ще продължи да разширява достъпа до вътрешния пазар.

Междувременно от Държавния департамент на САЩ съобщиха, че Съединените щати и Китай планират да проведат този петък във Вашингтон диалог по въпросите на дипломацията и сигурността.

Доналд Тръмп, който се очаква да разговаря с китайския президент Си Цзинпин на срещата на върха на Г-20 в Аржентина по-късно този месец, пък заяви в понеделник, че Китай желае да сключи сделка. "Ако можем да направим правилната сделка, сделка, която е справедлива, ние ще я направим. В противен случай няма да я направим", допълни президентът на САЩ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна