Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката опозиция иска прозрачност в преговорите за промяна на учебниците със Скопие

Парламентът на Гърция в столицата Атина
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водещата опозиционна партия в Гърция настоява да се представят за обсъждане в парламента всички протоколи от заседания на двустранната комисия по промяна на текстове в учебниците по история на Гърция и Македония.

Консерваторите от „Нова Демокрация“ продължават атаките срещу договора от Преспа. Те вече заявиха, че договорът за промяна на името на Македония е „отстъпление за Атина“ и ще гласуват против.

Съгласно договора се сформира двустранна комисия от експерти, които да преразгледат гръцките и македонските учебници по история и да променят текстове, които изразяват враждебност.

Първото заседание на комисията се състоя в Солун, но парламентът не получи информация и протоколите от срещата.

Консерваторите настояват депутатите от всички парламентарни партии да се запознаят с предложенията на Атина и да се обсъди дали въобще има възможност  за промени на текстовете в гръцките учебници.

Гръцката опозиция настоява всички преговори на двустранната комисия да станат достояние не само на депутатите, но и да бъдат обсъдени в медиите.

„Прозрачност по всички въпроси, които засягат историята и бъдещето на Гърция“ искат опозиционните депутати лично от премиера Алексис Ципрас, който е и външен министър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна