Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ираван Хира, Български форум на бизнес лидерите:

Създаването на благоприятна бизнес среда се отплаща на компаниите

Идеята за мобилни работни места набира все по-голяма скорост

Снимка: БГНЕС

През 1998 година почти нямаше чуждестранни инвеститори. Думата бизнес беше по-скоро дума "далавера". Сега вече имаме съвсем различна бизнес среда. Този коментар направи в предаването „12+3“ Ираван Хира, председател на Българския форум на бизнес лидерите. 

Преди 20 години с корпоративна социална отговорност се занимаваха предимно чуждите компании, които имат традиции в страните, в които оперират, но този пример беше заразителен, отбеляза той. В навечерието на 20-годишнината на организацията се отчита, че докато преди време много от фирмите са предприемали подобни инициативи по примера на компаниите-майки и на това се е гледало като допълнителен пиар и маркетинг, то сега вече се осъзнава, че създаването на благоприятна бизнес среда се връща многократно към компаниите, посочи Хира. 
Много от компаниите са се насочили към околната среда като област, в която прилагат своята социална отговорност, каза Ираван Хира:

„Това не е просто да се садят борчета и да се почиства, а цялостно да се промени пейзажа, както и да се ограмоти населението, но стъпка по стъпка, година след година, а също и да се инвестира така, че резултатите да бъдат видими.“

Голяма част от членовете на сдружението вече премахват пластмасата от офисите си и използват екологично чисти източници за захранване и вода. Много от предприятията инвестират в образование, обясни още Ираван Хира.

Инвестициите в служителите през последните години са нараснали в пъти, защото бизнесът ясно осъзнава, че без да инвестира в служителите, няма как да е успешен, подчерта още Хира: "Бизнесът се научи, че не е достатъчно да се инвестира само в производство, в средата. Много е важна инвестицията в самия служител, в човешкия капитал. Във времена на изкуствен интелект, на роботи, човешкият фактор е изключително важен."

Според Ираван Хира идеята за мобилно работно място навлиза все повече:

"Всеки да намери своя ритъм. И съответно бизнесът се променя. Преди 20 години се следеше дали служителят идва в 9 и си тръгва в 6. В момента тази тенденция се променя и се гледа резултатът."

Подробности по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна