Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Оскар: 80 години след Кристалната нощ антисемитизмът не е мъртъв

Александър Оскар
Снимка: БГНЕС

На 9 ноември се отбелязват 80 години от Кристалната нощ в Нацистка Германия, което събитие се смята за началото на Холокоста. На тогавашната територия на страната са разграбени и опожарени стотици синагоги, магазини и друга еврейска собственост, а десетки хиляди евреи са убити или отведени в лагери.

В България годишнината ще бъде отбелязана с „открит урок по толерантност“ на самия 9 ноември, който ще се проведе на Ларгото в София и ще започне в 12ч. на обяд. Това заяви в предаването „12+3“ д-р Алек Оскар от организацията на българските евреи „Шалом“. В урокът участие ще вземат и оцелели по време на Холокоста, а мястото е избрано като символ на толерантността – в близост се намират храмове на няколко различни религии.

„Реално Холокостът започва с идването на Хилтер и националсоциалистическата партия на власт. Той идва на власт с избори и от обикновен популизъм се стига до това, което всички знаем Казвам го ненапразно, защото сме силно разтревожени от случващото се по цяла Европа и света – този безпрецедентен популизъм докъде може да ни отведе“, попита Оскар в ефира на „Хоризонт“.  

„Популизмът и национализмът са тясно преплетени, свързани. Няма как тези хора, които първоначално само говорят, после да не започнат с физически посегателства към определени хора“, допълни той.

Александър Оскар заяви, че антисемитизмът не е мъртъв. Сред проявленията му у нас са речта на някои политици и графитите по улиците, допълни ръководителят на „Шалом“.

Цялото интервю с него чуйте в прикачения звуков файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени