Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-кметът Тодор Чобанов: Експлоатирането на Банята като спа център е свързано с огромни разходи

Снимка: sofiahistorymuseum.bg

Управляващите от ГЕРБ в София предлагат на сесията утре да бъде разгледан доклад на заместник-кмета Тодор Чобанов за даване на съгласие Общината да кандидатства с проект за адаптация на останалата част на Централната минерална баня за музей. Преустройството ангажира около 7 хиляди кв. м. от северната част на сградата. По подобен проект бяха реконструирани и реставрирани други 5 хиляди кв. метра и сега там се помещава Регионалният музей за история на София.

Проектантът арх. Станислав Константинов предлага женският басейн да се ремонтира и да се превърне в театрална зала със 150 места, а мъжкият - в музикална за 250 души. "В София нямаме такава зала, в която хората могат да дойдат, да съпреживяват, да видят не само историята, но да участват в ред мероприятия, които са свързани със социалния им живот, тоест вече ще имаме един не само европейски, но бих казал и световен музей", посочи Константинов.

За Тодор Чобанов целта е "тези, доста подходящи за творческа дейност помещения, да бъдат адаптирани при запазване на оригиналния вид" и да се ползват от културни състави. "На логичния въпрос защо не ходим другаде - ние ходим и правим събития и на  други места, но това струва много пари на данъкоплатеца. Едно ползване на зала "България" си е един много сериозен наем", допълни Чобанов. 

За реализация на проекта се разчита на европейско финансиране, както и на средства от бюджета на Общината. Тодор Чобанов припомни провалените опити за отдаването на сградата на концесия и за превръщането й в спа център: "Тук има една много голяма първоначална инвестиция от порядъка на 7 до 10 милиона лева само за физическото съхраняване на сградата и след това едни доста сериозни разходи, които биха възникнали при нейното експлоатиране като спа център. тоест, инвеститорите просто си правят сметката и разбират, че няма как да се "избие" тази инвестиция дори за 20-30-годишен период."

Друг, експертен аргумент срещу превръщането на част от Банята в спа център е намаляващия дебит на минералните извори. 

Общинските съветници на групата на БСП “Лява България“ вече излязоха с позиция, че “да имаш минерална баня и да направиш в нейните басейни зали за събития е театър на абсурда“.

“Ние гледаме и на настоящето, и на бъдещето на Централна баня като на абсурд. Градът неслучайно е възникнал именно около този минерален извор, където в годините винаги е имало баня. Тя е строена 24 години. Минали сме през много перипетии, за да се стигне до изграждането на тази баня. Това, което се случва в момента, е парадокс. Толкова неразумно подхождане към сградата“ - това е мнението на арх. Надежда Сучева от движението “Термално нормално“. Тя даде пример с Унгария: “В Будапеща, където има термална култура, тези инициативи са граждански. Самата Баня е строена със средства на Общината и не е логично тя да се извинява с търсенето на инвеститор.“

Според директора на Националната обсерватория по икономика на културата Диана Андреева трудно ще се стигне до консенсус:

"Трябва да се направи анализ – от една страна кои са публичните средства, които са вложени, както и какъв инвестиционен интерес има. Доколкото разбирам интересът за изграждането на модерен спа център е слаб. Аспектът, свързан с културните събития, също е важен, доколкото Столична община е извела културата като един от основните си приоритети. Тя залага всяко едно пространство в рамките на общината, като първостепенно по важност.“ 

Всички гледни точки чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна