Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юрий Дачев: Учителят е една от най-драматичните фигури на съвремието ни

БНР Новини
Снимка: nationaltheatre.bg

Един ден един учител по литература избива почти всички ученици от своя дванадесети клас. Просто не може повече да издържи на безсмислието на работата си, на глупостта на постоянните реформи в образованието, на презрението на младите. И „решава“ радикално проблема, като застрелва „своите зверчета“. За постъпката си той е осъден всяка вечер да разказва в театъра, пред публиката, своята история и какво го е довело до ужасното престъпление. А това е историята на един човек, убеден, че да си преподавател, е най-хубавият занаят на света, а литературата е нещо велико…
Снимка: nationaltheatre.bgПиесата „Даскал“ на Жан-Пиер Допан е най-новото заглавие в афиша на Народния театър „Иван Вазов“. Текстът на съвременния белгийски драматург разтърси българската публика за първи път преди 14 години, когато ролята на Даскала играеше Велко Кънев. Сега в образа на учителя влиза актьорът Стоян Пепеланов, под режисурата на Юрий Дачев.
„Мен и Стоян ни интересуваше това, че всички тези огромни конфликти в обществото – и то не само белгийското, не само френското, не само българското, които се случват в света, в края на краищата много ясно се пресичат във фигурата на учителя. Различни епохи, културни, различни разбирания за успех, различни разбирания за човешка реализация – всичко това се събира във фигурата на учителя и той е една от най-драматичните фигури на съвремието ни, в глобален план“.

Премиерното представление на „Даскал“ е на 10 ноември на камерната сцена „Апостол Карамитев“ в Народния театър „Иван Вазов“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна