Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява дали законосъобразно е отказано да бъде разследван Атанас Семов през 2016-а

Атанас Семов беше номиниран за съдия в Конституционния съд от президента Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Няколко дни преди президентският кандидат за член на Конституционния съд Aтaнac Ceмoв да положи клетва, прокуратурата обяви, че проверява законосъобразно ли през 2016 година е било отказано разследване по сигнал срещу него. Церемонията по встъпването на четиримата нови конституционни съдии, сред които е и Семов, е насрочена за вторник. 

Повод за проверката е публикация във вестник „Капитал“ със заглавие: „Двойни стандарти на „Дондуков“ 2“; Има много неизвестни около избора на Атанас Семов за конституционен съдия“. Тя е публикувана в рубриката „Мнение“, а автор е Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи, който коментира процедурите, по които върховните съдии, парламентът и президентът излъчиха своите представители в съда. В анализа се споменава, че през март 2013 година Софийската градска прокуратура е била сезирана, че Семов използва местоработата си тогава – Софийския университет, за развиване на частна стопанска дейност.

От прокурорското съобщение става ясно, че по подадения сигнал е направена проверка и въз основа на нея през лятото на 2016-а прокуратурата е отказала да образува дело.

Именно този отказ ще се проверява, а срок за проверката няма.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени