Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дрогата "Канибал" може да предизвика от еуфория до самоубийство

В сравнение с метамфетамините води до 10 пъти по-силна зависимост, предупреждават експерти

Снимка: Апелативна прокуратура - София

Нов вид синтетична дрога, придобила известност в България като "Канибал", навлиза на нелегалния пазар с наркотици у нас. 

Трудно е да се определи защо дрогата е позната с това име в страната ни, обясни пред "Хоризонт" Александър Панайотов, директор на Дирекция "Национален фокусен център за наркотици и наркомании". Той обясни, че като "Канибал" това вещество е известно само в България, но иначе има много наименования, сред които "Ванила скай", "Синьо кадифе", "Облак 9". 

"Самото вещество, което вероятно имат предвид, последно е засечено в България 2013 година. Имаше такова засичане и през 2010-а. Мога да кажа, че беше поставено под контрол още през 2011 година. В Европа последно е било засечено в Испания през 2016 година", коментира Панайотов. В Европейската мрежа за наркотиците няма информация за канибализъм, допълни той. 

За направата на дрогата се използва съставка от храст, който се среща най-често в Североизточна Африка и Арабския полуостров.

"Този вид наркотик наркотици е със стимулиращ ефект, най-често свързан с първоначална еуфория, физическа активност, невъзможност да се спи, нежелание за хранене и пиене на вода. При по-силни дози може да се стигне до параноидни психози, насилие и дори до самоубийство." 

В сравнение с метамфетамините води до 10 пъти по-силна зависимост, категоричен е експертът.

Нашите изследвания показват, че най-често употребата на наркотици започва между 13 и 15 години, посочи още Александър Панайотов. Регистрира се лека тенденция на спад на възрастта, в която започва изпробване на наркотици, но в групата на учениците последните проучвания на Центъра за наркотици и наркомании сочат понижение на броя отговори на въпроса "употреба някога в живота на някакво наркотично вещество". Закономерно според експертите е и отчитаното повишение като цяло на употребата на наркотични вещества, съотнесена към общия брой на населението.

Панайотов подчерта, че ако имат добър диалог с децата, родителите ще могат да забележат промени в поведението им и навреме да се обърнат за консултация към специалист.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени