Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белослава Кръстева: Амбицията ми е да стана световен шампион

Обичам България и искам да играя за нея, казва младата ни надежда в шахмата

Петя и Белослава Кръстеви
Снимка: Иван Русланов

"Обичам България и искам да играя за нея" - това казва 15-годишната Белослава Кръстева, която се класира сред първите 12 на Световното младежко първенство по класически шахмат, а на Европейското първенство зае третото място взе бронзов медал. Още в първия турнир, в който участва, я определят като „дете-чудо“.

Белослава Кръстева гостува в предаването "Хоризонт до обед" заедно със своята майка Петя Кръстева.

"11 кръга - 11 дни. През цялото време е голямо напрежение, стрес. Отидох и очаквах медал. Крайното ми класиране лично за себе си очаквах, че ще е по-добре“, прави си равносметка Белослава след приключилия световен шампионат. Майката, Петя Кръстева, споделя своите наблюдения от Европейското първенство през август:

„Тези усилия, които се полагат там от страна и на треньор, и на състезател, са огромни. Подготовката протича за всяка една партия поотделно. Тя се готви часове наред за съответната партия. Напрежението наистина нараства с всеки час преди партията. Самата тя е подложена на много особен режим. Времето е разпределено много точно – по минути, по секунди: кога трябва да се храни, кога да почива…"

Ежедневието на Белослава е подчинено на шаха. Тя е ученичка в осми клас в Софийската математическа гимназия. "Занимавам се с шах обикновено по 3 часа на ден – с тренировки и самостоятелна работа. Понякога разнообразявам със спорт“, описва деня си тя.

Баща й я научава да играе шах, когато е на четири и половина. В първи клас решава да се запише на школа, без да каже на родителите си. „Тя беше на две години и половина, когато много лесно и бързо редеше пъзели. Може би от там идва нейната любов към този вид анализиране, подреждане, логическо мислене“, спомня си майката. Петя Кръстева е щастлива, че дъщеря й следва самостоятелно избран път.

„Да се организират толкова много състезания изисква огромен ресурс, най-вече средства, предварително планиране за целия календар през годината – да се прецени тя на кой турнир ще отиде, на кой ние имаме възможност да й подсигурим финансиране“, разказа още майката на Белослава. Най-сложно се оказва финансирането на турнирите в чужбина – световното и европейското са излезли на семейството 4 хиляди евро.

Не крие амбициите си за световна титла. И недоумението си, че тук сякаш големите й успехи минават незабелязано - нито в училището й, нито в държавата като цяло успешното й представяне е отчетено и насърчено. И въпреки сравнението с екипите на други държави, в които заедно с шахматиста и треньора му, за големите турнири пътуват спортен психолог, лекар и други специалисти, това не я обезсърчава. 

Шахматистката работи с двама треньори. По време на проблемния период с отнетия лиценз на Българската федерация по шахмат, нашите шахматисти играят под флага на Световната федерация ФИДЕ. "Като отидем на състезание в чужбина, не си личи отникъде, че сме българи“, посочи Белослава. „Може би това точно ме амбицира, да покажа резултати, да покажа, че въпреки това, че нямаме федерация, пак успяваме да се справим. Аз обичам България и искам да играя за нея“, убедена е младата шахматистка.

„Ние винаги в куфара си носим българския флаг, независимо дали ще има повод да го развеем или не“, допълва майката Петя Кръстева.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени