Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлий Павлов: България завива в погрешна посока с отказа си да подкрепи Пакта на ООН за миграцията

Юрий Асланов: Мотивите на БСП за това бяха съвсем различни

България завива в погрешна посока, така социологът Юлий Павлов коментира в предаването "Нещо повече" отказа на правителството да подкрепи Пакта за миграцията на ООН:

"Значи ,ако наистина това остане така и България не го подпише, това ще е поредната дивотия, извършена под натиска на националистите. След отказа на България да ратифицира Истанбулската конвенция, след срамното решение на Конституционния съд, взето, разбора се, с цел да се обслужват определени политически интереси, след като повечето български партии защитиха Орбан в европейския парламент, какво да говорим. Просто завоят, който се взима, е в изключително погрешна посока."

Колегата му Юрий Асланов контрира, че БСП,  които са против документа, са имали съвсем различни мотиви срещу него:

"Мотивите бяха от друго естество на БСП. Наистина, че подписването на пакта за миграция, даваше възможност за някакъв хоризонт пред решаването на все по-изострящия се проблем с дефицита на работна ръка в България. Но мотивите на БСП бяха от друго естество, за това, че политиката на правителството се насочва в грешна посока с лесния начин – внос на работна ръка, вместо стимулиране на раждаемостта и на майчинството.

Струва ми се, че в последно време правителството, или по-точно водещата партия ГЕРБ, развива все по-силна зависимост от своя коалиционен партньор, казусът с Валери Симеонов беше достатъчно красноречив за това, че партия ГЕРБ е решена с всякакви средства да задържи статуквото във властта."

Юлий Павлов смята, че кабинетът се инати с подкрепата си за Валери Симеонов:

"Правителството разполага с много сериозна подкрепа в парламента и от тази гледна точка е абсолютно необяснимо това заинатяване, защото не мога да се съглася с г-н Асланов, че става въпрос за зависимост от малкия коалиционен партньор. Става въпрос за зависимост от НФСБ. Така че тук става въпрос за някакъв трудно обясним инат за подкрепата на един абсолютно несъстоятелен вицепремиер, който отдавна е срам за България. Но досега, да кажем, той трупаше черни точки само за себе си, но след последния случай той започна да тежи като воденичен камък на цялото правителство, което вече води до загуба на доверие, а може би и на електорална подкрепа за ГЕРБ."

По повод протестите Юрий Асланов смята, че страната навлиза в период на турбуленция

"Ако общественото мнение, ако мнението на гражданите, имаше тази сила, която наблюдаваме в някои демократични държави, каквато България не е, за съжаление, това мнение щеше да има силата и на решаващ фактор за политически промени. Тук в България знаем, че не е така. Три четвърти са против оставането на това правителство на власт, но или не вярват, или не искат да има предсрочни избори, т.е. не търсят засега нормалното решение за изход от политическата криза, в която се намираме. И в този смисъл колегата е прав, че не е важно мнението на гражданите в недемократична държава, важно е мнението на владетелите. По силата на това, политическата криза може да се превърне в агония. Това, което се случи вчера, на мен повече ми прилича на начало на една продължителна агония. Навлизаме в период на турбуленция и на политическа нестабилност. Ще бъде много трудно, предвид начина, по който започва този процес, правителството да удържи статуквото, да оцелее."

Колегата му Юлий Павлов отговори:

"Пикът на тези протести беше вчера при положение, че вече от няколко дни имаме спад на цените на горивата, Второ, правителството няма как да повлияе на цените на горивата, тъй като те са определени от международните цени на петрола и от съответните добавки на акцизи и ДДС".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени