Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Р. Плевнелиев: Президентът играе ролята на класически популист

| обновено на 14.11.18 в 13:55
Росен Плевнелиев
Снимка: Иван Русланов

Много е важно протестите да бъдат чути дотолкова, доколкото те се провеждат по един демократичен и правов начин. Това заяви в интервю за предаването ни "12+3" президент на България в периода 2012-2017 година Росен Плевнелиев.
 

"Гражданите имат право не просто да бъдат чути, но и техните идеи да бъдат облечени в решения на демократичната държавност - само така можем да вървим напред. Разбира се, ако има бунтове или ако има незаконни протести - тези, които ги инициират, трябва да си носят отговорността", добави бившият президент, който определи като "странна" появата на автомобили с руски идентификационни номера "да предвождат протеста срещу високите цени на горивата" в Бургас. 

"Много странно при положение, че всъщност в България това е почти един монопол на руската компания "Лукойл". Същевременно в други градове -  като Перник, като Благоевград, имаше идея, че един телевизионен водещ и неговите сценаристи са в много пряка и близка връзка с тези протести". 

"Неведнъж сме минавали през вълни от протести, неведнъж е имало гражданско недоволство. Важно е обаче да минем по един демократичен и правов начин, за да може в крайна сметка да стане по-силна нашата демокрация, а гласът на тези хора да бъде чут и в крайна сметка техните идеи реализирани по един правов, а не хаотичен начин", каза още Плевнелиев, който направи паралел с масовите протести през 2013 година. 

"Тогава бях аз може би едно от главните действащи лица като държавен глава, но тогава протестите бяха по-масови и в много повече градове с подобни тези - за високи цени на горивата, на тока, а и срещу енергийните монополи... Но тогава, като държавен глава, аз отидох при протестиращите на улицата, след което ги поканих в президентската институция и те дойдоха. Организирах дебат, на който дойдоха и протестиращите, и непротестиращите, и профсъюзите, и работодателите - всички, които имат какво да кажат в тази тежка ситуация, в която се намираше държавата, така че да се чуе гласът на всеки".

"Президентът изигра своята роля на обединител - и на тези, които протестират, и на тези, които не протестират. В крайна сметка по един демократичен начин ние минахме през един труден период - народът се успокои, имаше легитимни избори и нашата демократична държавност продължи да се развива. А голямото ми притеснение днес е, че държавният глава не прави нищо подобно", подчерта Росен Плевнелиев.

"Той е една от демократичните институции в нашата държава, които са призвани да дадат решение така, както аз го направих. Държавният глава прави точно обратното, т.е., той се дистанцира от институциите на демократичната държавност, той по-скоро подбужда протестите, отколкото да помага за тяхното демократично решаване", коментира той. 

"По отношение на тези протести в момента държавният глава е пасивен. Нещо повече - той не използва нито една от възможностите, които Конституцията му е дала, за да може да помогне на институциите на българската държава да преминат през този момент така, както аз го правих. Държавният глава играе ролята на класически популист и набляга не просто на популист, който се бори за народната любов", подчерта бившият президент, както и отправи апел към президента Румен Радев "да се възползва от това, което Конституцията му е дала и ако трябва да се поучи от примера, който аз дадох два пъти".

"На един държавен глава не му прилича да играе популистки", подчерта Росен Плевнелиев, според когото текущият държавен глава трябва да започне да изтъква не само минусите, но и плюсовете, които "това управление донесе на България":

"България има едно успешно председателство на ЕС - целият свят дойде да ни го каже, а единственият, който го оплю, е президентът Радев. Нима му отива на българския президент да принизява едно голямо постижение на българската държавност? По същият начин и Договора за приятелство с Македония - историческо постижение и кой е единственият, който го оплю и го принизи - президентът Радев и Корнелия Нинова". 

"Това правителство има какво да свърши и специално, според мен, това е най-голямата битка сега. Тя е геополитическа битка - правителството е дало курс за влизане в Еврозоната, дало е курс за отпадане на механизма за контрол и е дало курса за влизане в Шенген ... И вместо ние да се хванем в ръце, за да се обедини този елит на България и да постигне тази стратегическа цел, ние започваме чисто по балкански да се клатим", добави бившият президент, който коментира и управляващата коалиция, поставяйки акцент върху това, че "Обединените патриоти" не са "патриоти", а "националисти". Според него вицепремиерът Валери Симеонов "категорично трябва да си подаде оставка" като "акт на морал, акт на ценности и акт на демократична култура".

"Колкото и Корнелия Нинова да се опитва да играе на върха на възможностите си, тя тотално трансформира БСП в една антиевропейска националпопулистка партия, която също е далеч от ценностите", добави Росен Плевнелиев. 

"Считам, че президентът Радев е много силен в патриотичното говорене - има много хубави речи от сърце, които аз харесвам много. Като обективен човек съм готов да му стисна ръката и да го поздравя за това", каза също така президентът на България в периода 2012-2017 година. 

Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от