Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха санкции на 17 саудитци заради убийството на журналист

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на 17 саудитски правителствени служители заради убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул миналия месец. 

Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите ще санкционира Сауд ал-Кахтани - старши служител на саудитското правителство, който е обвинен, че е част от планирането и изпълнението на операцията, довела до смъртта на журналиста. Наред с него ще бъдат наложени мерки спрямо други официални лица, участвали в заговора.

"Саудитските представители, които санкционираме, са замесени в отвратителното убийство. Тези лица са помагали и брутално са ликвидирали журналист, който е живял и работил в Съединените щати и трябва да понесат последствия за своите действия", заяви в специално изявление финансовият министър Стивън Мнучин.

По думите му Вашингтон продължава да работи усърдно, за да установи всички факти около престъплението и ще потърси отговорност от всеки, който е бил замесен. 

"Искаме справедливост за семейството на убития журналист", допълни Мнучин.

Според него правителството на Саудитска Арабия трябва да предприеме подходящите стъпки, за да сложи край на всяко преследване на политически дисиденти или журналисти.

Санкциите на САЩ означават, че цялата недвижима собственост на  американска територия или дялове в имущество на въпросните длъжностни лица са под възбрана, а на американските граждани е забранено да извършват сделки със заподозрените.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна