Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Ружа Маринска: Изданието "Цанко Лавренов" е уникално събитие за българската култура

БНР Новини

Том с 520 страници статии и репродукции на картини е резултатът от труда на екип изследователи, фотографи, художници, книгоиздатели, спонсори, обединени от усилията на фондация „Цанко Лавренов“. Пътят до тази книга е около тригодишен, но за Лаврен Петров той започва преди повече от две десетилетия, когато младият изкуствовед добива ясна представа за отговорността към наследството на дядо си – големия художник Цанко Лавренов.  

„Да пишеш за собствената си мисия – да опазваш и цениш наследството си, което осъзнаваш като важна част от културната памет на нацията, не е лесна задача. Най-важната цел на този текст обаче е да се приобщи съвременният читател към по-непознати страни от темата за Цанко Лавренов.

СнимкаВъв възпитаване на грижата за това, което съхранявам, дължа всичко на моята майка Силва и на баба ми Йорданка, които си отидоха от този свят преди много години. Те са винаги с мен и вярвам, че подкрепят това, което правя“ – пише Лаврен Петров в уводния текст към книгата.

Анелия Николаева, Ружа Маринска, д-р Владимир Димитров, д-р Станислава Николова, д-р Катя Тинева, Жанет Митева са другите автори, чиито текстове се публикуват „без цензура“, както се изрази Лаврен Петров, а имената на хората, оказали помощ в работата по изданието заемат още страница.

„За Цанко Лавренов може да се говори и пише дълго. Неговата 120-годишнина ни събра, за да реализираме това издание. Опитахме се да очертаем фигурата на твореца 40 години след неговата смърт“ – споделя Лаврен Петров.

Доц. Ружа Маринска от гледна точка на дългогодишния си опит на историк на изкуството обобщава: „Уникално събитие е появата на този труд… Много важно за историята на нашата култура е следното: ние българите сме много нихилистични към документите. Единици са случаите, в които в наследството на художниците могат да се открият достатъчно пълноценни материали. Цанко Лавренов в това отношение е бил един образован, културен европеец, който е разбирал не само своето лично присъствие в историята, а и това, че културните факти трябва да се документират и да остане следа от тях“.

Още за книгата „Цанко Лавренов“ чуйте в звуковия файл. Изданието ще бъде представено на 20 ноември от 18.30 в Софийската градска художествена галерия, в която през 2016-а година се състоя паметната изложба, посветена на 120-та годишнина от рождението на художника „Цанко Лавренов – между модерното и канона“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна