Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Христов: Готовността на президента Радев за разговор с Борисов не е покана за среща

Иво Христов в студиото на „Неделя 150“
Снимка: Светослава Кузманова

Изразената от президента Румен Радев готовност за разговор с премиера Бойко Борисов не бива да се тълкува като покана за среща, заяви днес пред БНР началникът на президентския кабинет Иво Христов.

„Президентът реторично заяви, че би изслушал и премиера Борисов по теми като борбата с корупцията, преодоляването на срива на чуждестранните инвестиции, които гонят исторически минимум, но премиерът Борисов скочи тутакси върху тази възможност и откликна, че е готов за среща и го направи по начин, който показва, че не е разбрал посланието“, каза той в предаването „Неделя 150“ на „Хоризонт“.

Запитан дали все пак ще има среща между двамата държавници, Христов каза: „Президентът сам решава дали ще има такава среща, стига тя да бъде поискана. Такава към момента не е искана“.

По думите на Иво Христов има явно ценностно разминаване между разбирането на президента Румен Радев за демокрация, държавност и антикорупция, и това, което практикува правителството.

„Онова, от което има нужда обществото е програма от ясни мерки за борба с корупцията. Такава не съществува. И мерки за възвръщане на международното доверие към България, като една урегулирана, предвидима държава, в която може да се инвестира. Както виждаме ефектът е по-скоро отрицателен, тъй като сривът на инвестициите е факт. Не изглежда премиерът да прави критичен прочит на своята 4-годишна програма за управление“, поясни той.

„Не виждам кое в програмата на сегашното правителство показва воля за борба с корупцията и за възвръщането на доверието в България сред световните инвеститори“, допълни още той.

Христов коментира и въпроса за оплакването от страна на министър-председателя, че държавният глава приема Корнелия Нинова да му представя проекта „Визия за България“ на БСП, но отхвърля срещи с изпратените от него самия депутати, министри… Които да му обясняват защо искат една или друга мярка трябва да бъде приета, като тази за данъка върху старите над 15-годишни автомобили, искана от кметовете, а не от ГЕРБ или от министри.

„Първо трябва да надживеем тази практика министър-председателя да праща някого при президента. Той кореспондира с президента и би трябвало да е наясно с тези нива на институционалното общуване. Той праща свои заместници, свои подизпълнители, свои секунданти, както се праща пехотата през мините, защото не иска да общува лично и да се яви лично“, коментира той.

Христов отговори на въпрос, произтичащ от думи на министър-председателя и гласящ: Защо Радев критикува ежедневно и целенасочено само ГЕРБ-сектора в управлението, а  не критикува другите управляващи и собствената си партия?

„Това също издава едно странно разбиране за демокрацията, в която има една група хора, която се именуват управляващи и те си управляват, с тях не бива да се занимаваме, а нека другите да се карат по между си. Естествено, че фокус на критиките на президента ще бъдат управляващите“.

Иво Христов каза, че закона за горивата, срещу който също има недоволни и протести, е „стъпка в правилна посока“, защото в него се правят усилия за изсветляване на сектора.

Говорейки за приетия от парламента медиен, внесен от депутати на ДПС, включително Делян Пеевски, той каза: „Бяхме сезирани от Съюза на европейските журналисти, но с аргументи, които не звучат убедително. Не може едновременно да пледираме за прозрачност в медийния сектор и да поставяме условия пред тази прозрачност. Намирам, че този закон по-скоро хвърля светлина върху медийния сектор“.

Този сектор страда от много по-сериозни пороци от тези, които посочват критиците на закона, каза Иво Христов. „Има огромен проблем с т.нар. комуникационни бюджети по различните европейски програми, които се разпределят от правителството между разни медии, и чрез които правителството съвсем легално купува своя медиен комфорт“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна