Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менда Стоянова: Изненадана съм, че Сидеров иска оставката на вицепремиера Каракачанов

Менда Стоянова
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова изрази днес пред БНР изненада от позицията на Волен Сидеров за оттегляне на другия вицепремиер Красимир Каракачанов от властта.

„Изключително съм притеснена и изненадана, разбира се, от това, което чух от господин Сидеров, че той вече търси друг формат на участие в управлението, искайки господин Каракачанов - другият лидер на другата партия, другият вицепремиер, също да се оттегли от властта“, каза Менда Стоянова в предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“.

„Те трябва да се разберат искат ли да бъдат във властта в лично качество, като лидери, или ще участват във властта през парламента и само със свои представители - министри и заместник-министри. Това е проблем, който трябва да го уточнят те тримата“, добави тя, визирайки коалицията "Обединени патриоти".

Менда Стоянова коментира и увеличението на данъка върху старите автомобили, както и въпроса има ли проблем да бъде преодоляно ветото на президента:

„Мисля, че няма проблем да бъде преодоляно ветото на президента. Ветото на президента е върху целия данъчен закон. Освен за данъка върху моторните превозни средства има още три пункта, по които президента е направил ветото. Но основния, който се комуникира в медийното пространството, всъщност е данъка, вие го наричате върху старите коли. Аз искам да кажа, че това е много манипулативно и невярно определение. Какво е стар и нов автомобил? “, каза тя. И обясни, че автомобилите, произведени след 2005 г. са със сертификат Евро 4, и ще плащат по-нисък данък.

Стоянова коментира и темата за протестиращите срещу увеличенията граждани:

“Всичко това просто не е вярно, това е едно внушение, което хората, за съжаление получават от неверни послания. Първо, какво значи вероятност за увеличение на “Гражданската отговорност“ – такава няма. Аз самата внесох предложение, което, ако се приеме, гарантира, че няма да има повишаване на “Гражданската отговорност“. Само че манипулативно беше казано, че точно моето предложение е причината тя да се увеличи“, каза тя и допълни: “Не, няма да има увеличение на “Гражданска отговорност“, пак казвам, ако пленарна зала прояви разум и го приеме“.

Менда Стоянова отбеляза, че вече има спад в цените на бензините, а по високите доходи минават през ръст в икономиката.

“Говорим за цената на бензина, само че това не е данък. Цената на бензина се формира от цената на борсовата стока – петрол. И борсовата стока петрол, на практика, повишавайки цената, няма как да не рефлектира върху цената на нашия бензин“, каза тя.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени