Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на българските писатели на 105 години

БНР Новини
Боян Ангелов
Снимка: sbp.bg

Точната дата, считана за рожден ден на Съюза на българските писатели, е 8 септември 1913 година. Но официалното честване на 105-та годишнина е довечера (20 ноември) в зала 6 на НДК. Тържеството е под егидата на Президента на Републиката Румен Радев, сред гостите ще бъде и министърът на културата Боил Банов.
През годините начело на Съюза на българските писатели са били именити наши творци, сред които: Кирил Христов, Елин Пелин, Михаил Арнаудов, Добри Немиров и други. Днес в организацията членуват около 800 писатели, на които СБП помага с каквото може: издателство „Български писател“, преводи, хонорари, пътувания, здравни грижи.
Продължава да излиза и съюзният вестник „Словото днес“, а в навечерието на 105-та съюзна годишнина, на 29 ноември в Националната библиотека „Кирил и Методий“ ще бъде премиерата на новите издания на СБП „Пеещо дърво“ с поезия и „Иде ли“ с проза.
И въпреки казаното до тук, у нас литературата продължава да бъде напъденото дете на културата – смята председателят на СБП Боян Ангелов. Той е начело на Съюза от 2014 г. и това е вторият му успешен мандат.

Боян Ангелов гостува на „Артефир“, чуйте разговор с него.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна