Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабавна оставка на правителството поискаха организаторите на протестите в над 40 града

Снимка: Кети Тренчева

Незабавна оставка на правителството, съставяне на служебен кабинет и промени в изборния закон от настоящия парламент поискаха организаторите на гражданските протести в над 40 града. Това обяви на пресконференция в Благоевград Александър Стамболийски, като уточни, че почти е готова платформата им за управление, наречена Гражданска инициатива „Алтернатива за България“. 

В началото на пресконференцията Стамболийски коментира изказванията на политици по повод протестите:

„Доста от нашите мили депутати ни наричат лумпени, тъй като не сме знаели какво искаме и защо протестираме. Знаем точно защо протестираме".

От името на всички протестиращи градове и координаторите по места Стамболийски обяви, че следващият национален протест ще бъде в неделя, 25 ноември, от 11.30 часа. В над 40 града ще бъде оповестен „документ“, наречен „Алтернатива за България“.

„Искаме незабавна оставка на правителството, президентът да свика служебно правителство, което да не разпуска парламента. Трябва да бъдат взети определени решения и направени определени промени в Изборния кодекс по повод мажоритарния вот. Намаляване броя на депутатите до абсолютния минимум, който е нужен за работата на законодателната власт. И 90 човека ще работят много добре".

На въпрос дали това на практика е заявка за управление на държавата, Стамболийски отговори:

„Да, може и така да се разбира".

Очаква се в края на работния ден протестиращи, които са били заплашвани от полицията с протоколи, да се съберат пред сградата на ОД на МВР.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна