Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Началникът на арестите в София: Кофичката с храна, която Иванчева показа, не е дошла от ареста

Началникът на сектор "Арести" в служба "Изпълняване на наказанията" - област София Маргарита Дойчинова в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Борислава Борисова, БНР

Направена е проверка на оплакванията на Десислава Иванчева и Биляна Петрова от храната, условията и отношението в ареста.

„С последните изяви в съдебна зала се представят неща, които не отговарят на истината“, каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ БНР началникът на сектор "Арести" в служба "Изпълняване на наказанията" - област София Маргарита Дойчинова.

„Храната при нас се доставя от затвора в София, където се изготвя със специален рецептурник и се контролира в зависимост от таблицата за калорийност и за качество на храната. Тази таблица е утвърдена от Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието. Целият процес се контролира изключително строго. Не бихме могли да си позволим нито развалена храна, нито храна с ниско качество“.

Храната се предоставя в самостоятелни съдове за еднократна употреба, на които е записано името на всяко лице, обясни Дойчинова. Това означава, че използваната кофичка от кисело мляко, показана от Иванчева пред медиите, не е дошла от ареста.

Дойчинова допълни, че условията в двата най-големи ареста у нас - на адресите "Майор Векилски" и на бул. "Г. М. Димитров"; отговарят на европейските нормативи.

„Отговарят напълно на стандарта, който е предоставен за такъв с европейски изисквания и с нормативна база, която е регламентирана. Условията и в двата ареста са добри. На първо място - необходимата жилищна площ, която трябва да бъде спазена, е ясно определена - регламентирана минимална жилищна площ до най-малко 4 квадрата за всяко едно задържано лице. Спалните помещения, специално за арест “Векилски“ са 16,4 квадратни метра, което означава, че за всяко лице ще бъдат предоставени не по-малко от 4 кв. м. Настаняват се 2, 3 и, в краен случай, 4 задържани лица, с което ние по никакъв начин не нарушаваме нормативната база за необходима жилищна площ“.

Обискът и претърсванията са част от вътрешния ред в арестите, но се извършват „в строго определена конкретизация, заедно с лица, които са от същия пол, като се използва най-често ръчен металдетектор. Всяка спекулация, че се извършват неправомерни и унизителни действия, мисля, че не би могла да се възприеме“.

„От направените проверки по твърденията на задържаните лица за използване на такива унизителни действия не е доказано, че такива са извършвани в нашите условия“, каза Дойчинова и обясни, че съществува видеоконтрол. Спекулациите за недостатъчна осветеност също не отговаряли на истината:

„Престоят на открито се извършва в определени места, в които задържаните лица имат възможност да осъществяват не само разходка, но и да се занимават с физически упражнения със съответните уреди. Всички лични права, които изразяват лицата, които са настанени при нас се удовлетворяват“.

Иванчева и Петрова са сигнализирали проблемите, които бяха публично огласени, допълни Дойчинова:

„От началото на годината до момента съществуват 107 жалби, които са визирани само от 3 задържани лица в арест „Векилски“ . Претенции по отношение на условията имат задържаните лица и единствено те. По отношение на храната, по отношение на осветеността, администрацията на ареста осъществява незабавни действия - разследва всеки един сигнал, който е подаден и предприема съответните мерки. Условията в ареста предполагат един организиран процес и предполагат изпълнение на строго определени правила“.

Планови ремонти в ареста на „Векилски“ е имало в средата на юли, а на "Г. М. Димитров" такъв тече в момента. Планирани ремонти ще има и догодина.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от