Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Спирова: Жестовете на Мей към реакционерите в партията ѝ правят по-лоша сделката за Брекзит

Снимка: sbj-bg.eu

Планът „Мей“ за Брекзит изглежда, по подразбиране, пропаднал в този момент. Разбира се, обстановката в британския парламент е толкова натегната, че човек не би могъл да оперира с някаква сигурност по този въпрос. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ журналистът Мария Спирова, която живее и работи в Оксфорд. Тя отчете, че в последната седмица опозицията срещу проектоспоразумението само нараства.

„Тази политическа декларация включва прекрачването на още една червена линия, която за Мей беше табу през по-голямата част от 2-годишните преговори за Брекзит, това е юрисдикцията на Европейския съд. В политическата декларация, която в момента обсъждаме, той запазва някаква роля при решаването на спорове“.

Тази промяна не се харесва на хардлайнерите в консервативната партия, защото в техните очи това означава оставане в някакъв смисъл под влиянието на ЕС.

„За момента далеч не изглежда сигурно, че ЕК ще успее да повлияе на Испания по отношение на Гибралтар. Проблемът там е, че ако Гибралтар се спомене и остане споменат в политическата декларация, Испания смята, че тя буквално ще загуби юрисдикция над Гибралтар, защото в следващите преговори, които ще следват след излизането на Великобритания от Европейския съюз, Гибралтар ще се разглежда директно като част от територията на Великобритания, когато се обсъжда новото търговско споразумение между Великобритания като трета страна и Европейския. Разбира се, Испания изобщо не е готова да допусне Гибралтар да е трета страна“.

Разговорът за Брекзит е трябвало да бъде и разговор за единството на Великобритания, коментира Спирова:

„И по темата за Гибралтар, и по темата за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия говорим за проблеми, които бяха кристално ясни от самото начало на преговорите, но бяха подритвани като празна консервна кутия надолу по пътя, докато стигнахме наистина до часа хикс, в който се намираме в момента. Основният проблем и за двата въпроса е, че те продължават да бъдат ритани като консерва надолу по пътя - няма дефиниционно разрешение, което да работи за Ирландия и за Испания, и по двата проблема. В момента сякаш идеята е да се подпише една политическа декларация, която ги обговаря във възможно най-бегли думи, така че всяка конкретика да се решава вече при свършен факт".

Усещането е, че преговорите ще продължат и след 29 март 2019 г.

Изказването на британския финансов министър Филип Хамънд, че Брекзит може и да не се състои, ако парламентът не одобри споразумението за развода с ЕС, според Спирова е „основният блъф на правителството на Тереза Мей, за да прокара една сделка, която не се харесва от никого“.

Журналистката изтъкна, че с това изказването де факто се заобикаля възможността за излизане без сделка и остават две опции - парламентът да гласува предложената сделка или да не я гласува, при което има две опции:

„Правителството или трябва да спре процеса по член 50-и, или парламентът да гласува за назначаването на нов референдум. И двете неща, разбира се, са недопустими за това правителство и за хората, които гласуваха за излизането от ЕС“.

Все още има механизми Великобритания да остане в ЕС, а има и индикации, че Брюксел „има воля блудният син да се прибере, докато не е станало късно“, но това е свързано с голямото признание на Великобритания, че се е провалила външнополитически:

„Това е признание което Великобритания, според мен, няма да може да направи навреме“.

Никой не знае кога е решаващото гласуване в британския парламент, но спекулациите са, че това ще стане в началото на декември, каза Спирова:

„Смятам, че колкото повече жестове Мей прави към реакционерите в партията си, толкова по-лоша става тази сделка и цялата опозиция, включително и в нейната партия, го осъзнава“.

Не е ясно и дали има воля премиерът да бъде свалена от поста му, „тъй като никой не иска да е Тереза Мей“, каза Спирова.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна