Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движение „Възход“ иска промяна на изборните правила

Снимка: БТА

Движение „Възход“ настоява за промяна на изборните правила преди изборите за Европейски парламент през следващата година. В позиция, изпратена до медиите, се казва:

„Вече никой не се съмнява, че масово се купуват и продават гласове, мнозинството от избирателите са свидетели на манипулиране и опити за фалшифициране на изборните резултати в целия процес на подготовка, провеждане и отчитане на резултатите от изборите. Очевидна е законово установена несправедливост, неравнопоставеност на участниците в изборите и категоричен отказ да се даде възможност за проверка и доказване на съмнения за умишлено или случайно допуснати промени на реалния изборен резултат“.

От движението настояват да се премахне предимството на парламентарно представените избори, да бъде назначавано служебно правителство веднага след изтичането на мандата на редовното и членовете на изборните комисии да бъдат определяни с жребий, който да включва представители на всички участници в изборите.

„Възход“ иска също така въвеждане на машинно гласуване, а също така и верифициране на софтуера за преброяване на гласовете от трета независима страна.

Настоява се също така и за оставка на ръководството на „Информационно обслужване“.

„Неизпълнението на тези важни промени в организацията на предстоящите избори ще засилят у нас убеждението, че управляващите не искат изборите в България да са демократични, равнопоставени и честни“, се казва още в позицията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна