Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Желязков: България може да заведе дело в съда на ЕС при неблагоприятни промени в пакет "Мобилност“

Транспортният министър Росен Желязков каза, че предложените от Австрийското председателство промени отново не удовлетворяват страната ни

България може да заведе дело в съда на ЕС, ако бъдат приети неблагоприятни за страната ни предложения за промени в т.н. "пакет за мобилност 1“. Това заяви транспортният министър Росен Желязков. По думите му, предложените от Австрийското председателство промени отново не удовлетворяват страната ни:

"Австрийско председателство отиде по-далече в рестрикцията си и предложи прибиране и на превозното средство на четири седмици. Разбира се, имаме и друго виждане по отношение на въвеждането на интелигентните тахографи, тъй като става въпрос за устройства, които все още не съществуват на пазара. Бих го заявил отсега, каквото и да стане, ако е неблагоприятно, ще водим дело в съда на ЕС", каза Желязков.

Пакетът “Мобилност“ е свързван с осъществяването на международни превози от тежкотоварните камиони. България и Латвия са единствените страни, които не подкрепят предложените промени защото, според тях, спорният документ цели да ограничи достъпа на българските превозвачи до пазарите в Западна Европа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна