Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малкият книжен остров на големия остров

БНР Новини
Снимка: bgknigi.co.uk

В това издание на рубриката „Срещи в скайпа“ на предаването „Семейно радио“ ви запознаваме с историята на това как една млада жена създава българска книжарница и библиотека в Лондон. Книжното кафене „Имало едно време“, намиращото се в лондонския квартал „Уолтъмстоу“, се разпознава лесно, защото на красивата му фасада има надпис на български език.

Снимка

Вече от две години Елина Стоянова поддържа българска библиотека и книжарница в лондонския квартал. Тя започва със своята приятелка Милена, заедно с която преминават най-трудното време за книжарницата – първа година и половина. Всъщност Елина Стоянова определя книжарницата като модерно читалище. В него хората могат да купуват книги, но могат и да ги даряват и по този начин да обогатяват фонда на библиотеката. В „Имало едно време“ се организират и литературни четения и представяния на книги, а всеки гост може да изпие чаша хубаво кафе, докато чете или работи в приятна обстановка.
Повече за усилията и ентусиазма нужни, за да се създаде първата по рода си българска книжарница и библиотека в Обединеното Кралство, но и затова как едно такова пространство може да обедини четящата българската общност в Лондон, чуйте в срещата на Ирина Вълчанова с Елина Стоянова. Можете да разгледате и сайта на книжарницата.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна