Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работата по текста на "Одисей" не е приключила, но репетициите в Пловдив започнаха

Все още не е ясно на кого ще бъде поверена ролята на Одисей, но със сигурност той е сред актьорите, които вече репетират.
Снимка: Кремена Данева, БНР


В Пловдивския драматичен театър започнаха репетициите на спектакъла "Одисей" -  очакваното първо и най-голямото събитие от културния календар за 2019 година, когато Пловдив ще е европейска столица на културата. Режисьор на постановката, за чиято реализация са ангажирани близо 200 души, е Диана Добрева, а автор на текста - Александър Секулов. Освен трупата на театъра за участие в спектакъла са привлечени и 19 млади артисти, завършили съвсем скоро образованието си. С тях работи чуждестранен експерт - заместник художественият директор на Гръцкия национален театър в Атина Тео Абазис, както и гръцкият музикант Янис Пантазис, който се занимава с изследване на гръцки митове и създава музикални инструменти от дълбоката античност, запазвайки автентичността на материали и технологии.

„Над пет години замислихме подобен мащабен спектакъл и сме щастливи, че фондация „Пловдив-2019“ застана зад нас, защото предизвикателството в създаването на този нов свят, което предстои да се случи, е голямо", подчерта преди започването на репетициите директорът на Пловдивския театър Кръстьо Кръстев.

Режисьорът Диана Добрева казва, че началото на това пътуване е съпроводено с радост, нетърпение и огромни очаквания:

„Много съм щастлива, че имаме за попълнения в трупата нови, млади хора, изключително талантливи актьори. Още в първите дни на репетицията се създава един съвсем уникален въздух и се надявам това да ни доведе до резултатите, които очакваме… Нашите амбиции са към това да разработваме нов театрален език, с нови принципи на словото, с нови и пластични решения. Голямата ни цел е да се постигне една новаторска платформа за създаване на спектакъл“.

Работата по текста не е приключила, каза от своя страна Александър Секулов:

„Ползвахме мотивите и образите на Омир, но направихме нещо съвършено различно. Затова заглавието на спектакъла ще бъде „Одисей“, а не „Одисея““.

Голям проблем е било да се направи екипаж на кораба на Одисей, защото в оригиналното произведение само един негов член е бил споменат поименно, сподели Секулов.

Все още не е ясно на кого ще бъде поверена ролята на Одисей, но със сигурност той е сред актьорите, които вече репетират.

Проектирането на декора е приключило и по него вече се работи. Очаква се премиерата на „Одисей“ да е през март.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени