Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова: Правителството стои твърдо зад българските миньори

Мащабен митинг-шествие на миньори и енергетици се провежда в София

| обновено на 29.11.18 в 16:06
2
Снимка: Министерство на енергетиката
Правителството стои твърдо зад българските миньори. Това каза министър Теменужка Петкова, която слезе при протестиращите миньори и енергетици, когато шествието на КТ"Подкрепа" достигна до Министерството на енергетиката.
Темата с въглищните централи е пряко свързана с енергийната и националната сигурност, каза министър Петкова. Тя обясни, че позицията на управляващите е, че без въглищните централи българската електроенергетика е немислимо да работи, защото това са дружествата, които дават 45% от енергията на страната. През зимата този процент достига 60%, обясни Теменужка Петкова. Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов връчи на министър Петкова протестна декларация на миньорите и енергетиците. Протестното шествие приключи.
Митинг-шествието се проведе по централните столични булеварди, като на места движението беше спирано поетапно. Миньори и енергетици от КТ "Подкрепа" настояха за запазване на въгледобива в маришкия басейн и на топлоцентралите на въглища:
"Протестираме против политиката на правителството към енергетиката, защото се мъчат да ни унищожат".
"Искаме въгледобивът и енергетиката да продължат да съществуват и след 70 години".
Европейската система за търговия с въглеродните емисии поставя страната ни в неравностойно положение, посочи президентът на синдиката Димитър Манолов. Това, по думите му, създава опасност от затваряне на топлоцентралите:
"Около 150 000 човека ще останат на тази територия, които непосредствено работят и са заети в съпътстващи дейности, но това е моноиндустриален район и там хората не могат и нямат какво друго да работят изобщо. На този етап нямаме причини толкова да се притесняваме. Притеснението ще ви бъде, ако се наложи този протест да го преместим в Брюксел".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна