Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майките на деца с увреждания ще се срещнат с депутати и представители на социалното и финансовото министрества

Родителите на деца с увреждания протестират пред сградата на Министерския съвет
Снимка: БГНЕС

След снощния разговор на майките на деца с увреждания с премиера Бойко Борисов, за 18 часа днес е насрочена среща с депутати и представители на социалното и финансовото министрества. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова в Хасково, където приема граждани. На срещата, на която ще присъства и Манолова, ще бъдат коментирани текстовете в Закона за личната помощ, които предизвикаха недоволството на майките на деца с увреждания.

Омбудсманът Мая Манолова коментира текстовете в закона за личната помощ, които предизвикаха протестното писмо на майките на деца с увреждания до премиера и председателя на парламента: "А според тези промени се приема закон, в който за първи път се казва, че този закон ще се прилага само и доколкото има определени пари в Бюджета за него. Тези пари са 71 милиона - сума, която е абсолютно много по-малка от възможностите на Социалното министерство и че повече от тези 71 милиона няма да се даде и стотинка, дори да става дума за бедстващи хора, нуждаещи се от лична помощ".

Според Манолова парите за личните асистенти на деца с увреждания ще свършат през септември 2019-а година: "И когато заради осакатяването на закона на 1-ви септември останат тежко нуждаещи се хора от лична помощ без асистент, те няма да се посвенят да ни посочат с пръст и да кажат: "Ето, това са майките и омбудсмана". Това е техният закон".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна