Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова поиска подобряване на условията в ареста, където са Иванчева и Петрова (снимки)

| обновено на 29.11.18 в 19:52
5
Омбудсманът Мая Манолова разпространи снимки от ареста, в който са настанени Иванчева и Петрова
Снимка: www.ombudsman.bg

Националният омбудсман Мая Манолова поиска от правосъдния министър Цецка Цачева да предприеме конкретни действия във връзка с условията в ареста, в който са настанени подсъдимите за корупция Десислава Иванчева и Биляна Петрова. След сигнал от двете екипът на Манолова е установил, че жалбата им за лоши санитарно-битови условия, за качеството на извършения ремонт в спалното помещение, както и за липсата на достатъчно естествена светлина и свеж въздух, е основателна.

На сайта на обществения защитник са публикувани и снимки от килията на Иванчева и Петрова в ареста на столичната улица "Майор Векилски".

„Достъпът до светлина е допълнително ограничен с поставените на прозорците непрозрачни армирани стъкла“, пише омбудсманът до правосъдния министър. И още: „Препоръчвам да бъде извършен повторен ремонт на спалното помещение и преградата, отделяща тоалетната да бъде изградена изцяло. С оглед на изискуемия минимум от 4 кв. м., препоръчвам капацитетът на стаята да бъде намален на 3 лица и едно от леглата да бъде премахнато. Също така да бъде предоставена възможност за достъп до свеж въздух и естествена светлина в спалните помещения. Отново отправям препоръка на основание чл. 46 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража за закриване или преместване на Затвора - гр. София“, завършва Манолова.

Това е четвъртата проверка на ареста на столичния булевард "Майор Векилски". При предишната - по сигнал на Иванчева и Петрова, са били дадени указания  за ремонт на спалното им помещение. Снимките от днес са след последващ ремонта сигнал. Препоръката след проверка е че се налага ремонт на ремонта, защото е влажно, тясно, няма достатъчно естествена светлина и свеж въздух. Всичко това Манолова е описала в писмото да Цачева, а отговорът от преди час е, че тя  свиква съвещание във вторник с участието на ръководствата на Прокуратурата, МВР, Главната дирекция и Областната служба „Изпълнение на наказанията“. На него Цачева е поканила и националния омбудсман.

Успоредно с писмената комуникация между институциите за условията, в които пребивават в ареста подсъдимите за корупция Иванчева и Петрова, в своеобразна такава влязоха прокуратурата и съда. Първо председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов възложи на трима върховни съдии да проверят движението на исканията на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да излязат на свобода от Специализирания наказателен към Апелативния спецсъд, за да стане ясно защо - въпреки на два пъти постановения им домашен арест, те все още са под стража. Два часа по-късно - в името на безпристрастността, от спецпрокуратурата препоръчаха на шефа на апелативния спецсъд да не дава документите. Оказа се обаче, че трите върховни съдийки вече са се запознали с тях, а какво са установили -  ще стане ясно на 10 декември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна