Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Михаил Иванов: Агенцията за българите в чужбина трябва да бъде реформирана

Закриването на агенцията не означава закриване на корупцията

Михаил Иванов
Снимка: БГНЕС

Държавната агенция за българите в чужбина трябва да бъде радикално реконструирана, смята доц. Михаил Иванов, преподавател в Нов български университет, бивш съветник на президента Желю Желев по етническите въпроси (1990-1997). 

"Основната идея беше да се изгради орган, с който българите в чужбина да почувстват, че държавата има грижа за тях. Към новата и старата българска емиграция трябва да има сериозна държавна политика. Емиграцията дълги години е била пренебрегвана", смята доц. Иванов.

Според него "даването на удостоверение за български произход е иззело основния капацитет на Държавната агенция за българите в чужбина. Но закриването на агенцията не би закрило корупцията."

"Търсенето на българско гражданство е стока. Това предпоставя условия за корпуция, тъй като търсенето е много повече от предлагането", отбеляза доц. Иванов.

"Българите в чужбина трябва да имат представителство пред държавата и трябва да изградят свои форми на представителство, които да влязат в контакт с държавата. Големият проблем не е в Агенцията за българите в чужбина. Пречи липсата на ангажираност на държавните органи да осъществяват политика, която отговаря на съвременните изисквания за работа", подчерта доц. Михаил Иванов.

"Ликвидирането на ДАБЧ без едновременно създаване на адекватна структура ще бъде изключително лош сигнал за много от нашите сънародници в чужбина. Те отново ще почувстват, че България ги забравя", каза още доц. Михаил Иванов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна