Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 94 години почина Джордж Буш-старши

Тръмп и съпругата му Мелания поднесоха съболезнования за кончината на бившия президент на САЩ

| обновено на 01.12.18 в 09:50
Джордж Буш-старши
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джордж Хърбърт Уокър Буш, президентът, който управлява Америка в края на Студената война и подготви глобалната коалиция, която да прекрати иракската окупация в Кувейт, почина на 94-годишна възраст.

За историците Джордж Уокър Буш е един от най-успешните американски президенти за външната политика на САЩ. В дългата си политическа кариера, която трае три десетилетия, той беше два мандата вицепрезидент на Роналд Рейгън, а преди това директор на ЦРУ и посланик в ООН.

В политическата му кариера, която трае три десетилетия, той има една успешна президентска кампания и една неуспешна, когато се състезава за преизбирането си, но пък има привилегията да види сина си да застава като държавен глава в Овалния кабинет.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания поднесоха съболезнования за кончината на Джордж Х. У. Буш, възхвалявайки неговата "добра преценка и невъзмутимо лидерство", а почит към Буш изразиха експрезидентът Барак Обама и съпругата му Мишел.

Смъртта на Буш старши беше обявена в специално изявление на семейството му.

"Джордж Буш беше човек с изключителен характер и най-добрият баща, който можеше да имаме. Цялото семейство Буш изказваме благодарност към всички, които се грижеха и молеха за татко”, се казва в изявлението на наследниците му.

Фамилията Буш олицетворява термина “политическа династия". Самият той е син на сенатор и също така баща на губернатора на Флорида Джеб Буш и на губернатора на Тексас Джордж Уокър Буш, който печели и два мандата като президент.

Малцина могат да се похвалят с подобни позиции в политиката.

Буш Старши влиза в Овалния кабинет с най-дългата политическа кариера от всеки друг съвременен президент. Той е бил конгресмен, посланик в ООН, председател на Републиканската партия, директор на ЦРУ и американски представител в Китай.

Когато губи президентската номинация през 1980 г. от Роналд Рейгън, съперникът му предлага поста на вицепрезидент - роля, която той заема осем години, преди да спечели позицията на държавен глава през 1988 г.

Буш вдъхнови поколения американци за обществена служба, посочиха в изявление президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания.

Семейство Тръмп също така отбелязва заслугата на Буш за превеждането на страната и света към "мирен и победен край на Студената война".

Буш остана скромен въпреки постиженията си, "следвайки тихия призив да служи, който му даваше ясно усещане за посока", допълва първото семейство на САЩ.

Офисът на бившия президент Барак Обама и съпругата му Мишел също разпространи изявление, в което се посочва, че "животът на Буш бе свидетелство за идеята, че обществената служба е благородно, носещо радост призвание. А той се справи изключително добре по време на пътуването".

Семейство Обама го похвалиха за "разширяване на обещанието на Америка до новите имигранти и хората с увреждания. Ограничаване на напастта на ядрените оръжия и изграждането на широка международна коалиция за изгонване на един диктатор от Кувейт.А когато демократични революции разцъфтяха в Източна Европа, неговата стабилна, дипломатична ръка направи възможно постижение, което някога бе немислимо - край на Студената война без дори един изстрел". 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна