Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите за ремонта на бойните самолети идват от неизразходвани средства

Снимка: БГНЕС

Парите за ремонт на агрегати и двигатели и доставка на консумативи, които ще удължат летателната годност на част от изтребителите МИГ 29 и СУ- 25, отпуснати от правителството тази сряда, са за сметка на неизразходваните, но планирани средства за трите големи проекта за модернизация на армията на стойност 371 милиона лева .

Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание. МО получи допълнително 45 милиона и 700 хиляди лева за ремонта на 6 бойни и 2 учебни МИГ 29.

Догодина са заложени още 23 милиона лева по този проект за модернизация, който ще осигури нальот не по малък от 900 часа годишно на бойните машини и по 300 часа на тренировъчните . 

Отделно, правителството отпусна други 82 милиона лева  за ремонт на двигателите на 2 учебни и 6 бойни  самолети СУ - 25 . Той  ще се извърши от единствения кандидат, подал заявление в обявената обществена поръчка - „ Авиоремонтен завод“, гр. Барановичи, Република Беларус, като процедурата е пред финализиране. 

След реновирането на двата типа бойни самолети те ще летят в следващите 2 или 3 години до придобиването на новите бойни самолети, сочат разчетите на Министерството на отбраната .

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна