Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Курумбашев: Не можем да бъдем безкрайно либерални по отношение на автобусните услуги

Това правителство морално си е отишло, смята евродепутатът

| обновено на 03.12.18 в 08:52
Снимка: БГНЕС


В Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент е насрочено обсъждане на т.нар. втори пакет "Мобилност". Европейската комисия предвижда в пакета "Мобилност" всички превози, които са над 100 км, да бъдат либерализирани, т.е. да могат да ги извършват и чужди превозвачи.

На 3 октомври евродепутатът Петър Курумбашев от Групата на социалистите и демократите внесе предложения, в които се настоява всяка държава членка да решава сама за себе си какъв да е достъпът на чужди компании до вътрешни автобусни линии.

Петър Курумбашев подчерта, че "трябва да бъдат защитени услугите, които имат публичен характер. Да не се допуска конкуренция от международни на вътрешни линии. Не можем да бъдем безкрайно либерални по отношение на автобусните услуги. Това е опасно за малките линии. Притесняваме се нашите превозвачи да не отидат в положение на губещи линии. А автобусът е най-социалната линия."

Според него е възможно да се гласува по-скоро национално, а не политически, както се случи и с първия пакет за мобилност.

В интервюто Курумбашев отговори и на актуални политически въпроси.

"Предпочитам да не коментирам моя поява на кметските избори. На първо място предстоят европейските избори. Логично е. Да не се окаже, обаче, че най-напред ще има парламентарни избори. Според мен това правителство морално си е отишло. Кога технически ще реши да подаде оставка, не е важно. Става дума за политики, за това какъв ресурс има за реформи. С хората на улицата всяка неделя се получава много интересна дефиниция за стабилност", отбеляза Курумбашев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени