Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на големи градове в България дишат замърсен въздух

Замърсяването на въздуха в България по-рано днес според Европейската агенция за околната среда.

В повечето големи градове в България замърсяването с фини прахови частици надхвърли няколко пъти допустимите нива. 

Атмосферният въздух в София днес е най-замърсен, в сравнение с изминалите два дни. Петкратно превишение на фини прахови частици имаше в някои райони на София. Столичните квартали "Хиподрума", "Павлово" и "Младост" са с най-висока степен на фините прахови частици, отчитат станциите на Министерството на околната среда и водите. Столичната община е в готовност да бъде пуснат "зелен билет" за пътуване в градския транспорт, но в днешния ден този билет не се продава, установи проверка на "Хоризонт". Всички буферни паркинги на метрото днес работят безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт. От Столичната община призовават гражданите да не ползват личните си автомобили и да избягват отоплението на твърдо гориво. Софиянци коментираха:

"Замърсяването е огромно - 2-3 пъти. Ами не е приятно".
"Не бих слезнал от колата, защото съм на години".
"Много тежко се дишаше тази сутрин".
"Отвратително. Не се взимат мерки. Дават се препоръки, призиви на Фандъкова, а никакви мерки. Изобщо това е невероятен геноцид и от община, и от всякъде".
"Няма зелен билет и днес, трети ден. Ядосана съм. Това е гавра и нищо повече".

Какви мерки взима Общината във връзка с мръсния въздух обясни Информира Йоана Христова - заместник-кмет по екологията в София:

"Проверка на Столичен инспекторат, на КАТ, на РИОСВ, по пунктове за технически прегледи и пунктове за вторични суровини, в едно с призивите, които отправяме към гражданите, да намалят отоплението на твърдо битово гориво или да оставят колите си у дома и да ползват градския транспорт. Факт е, че зимата предстои и подобен тип пикове са характерни именно за зимния период, тъй като през лятото нямахме никакви превишения".

Заради замърсяването на въздуха екипи на Пътна полиция с газанализатори са разположени на няколко места в София. Служителите на МВР извършват проверки и на нивото на изгорелите газове на спрените автомобили.

Три пъти по-голямо замърсяване е отчетено в Перник и в пловдивския район "Каменица".

Превишения от 1,5 пъти над нормата от 50 микрограма на кубичен метър са регистрирани в Русе по показател фини прахови частици (10 микрометра) от Автоматична измервателна станция „Възраждане“ през почивните дни. За липсата на разсейване допринасят ниската скорост на вятъра и високото атмосферно налягане. Причината за превишенията на фините прахови частици е отоплението в битовия сектор.

Два постоянни пункта за контрол на качеството на атмосферния въздух има във Варна – в Цветния квартал и в квартал "Чайка". Те регистрират данни в реално време, съобщи Димитричка Маринова – началник на отдел "Атмосферен въздух, води и контрол на замърсяването" в Регионалната инспекция за опазване на околната среда. Тя коментира резултатите от началото на отоплителния сезон досега:

"Прави впечатление леко завишаване на регистрираните концентрации на фини прахови частици, но към момента те все още са в нормите. Средно дневната норма на замърсителя е 50 микрограма на метър кубичен, а през месец ноември регистрираната най-висока стойност е 48,08 микрограма на метър кубичен. Тази стойност е регистрирана на 26-и ноември в пункта в Цветния квартал. Видимо дори и с просто око е, че в района на крупните ремонти, които се извършват в момента, пробива на бул."Левски", въздухът е замърсен. Тук трябва да отбележим, че това са тежки частици, които се утаяват в близост до трасетата на ремонтите и не могат да окажат такова влияние на въздуха в приземния слой, което да бъде представително за цяла Варна. Те се разпространяват на разстояние не повече от 15 метра от самия източник на тяхното отделяне".

Маринова посочи, че всяка община решава какви мерки да вземе за намаляването на нивата на фините прахови частици. Община Варна актуализира програмата си и все още не е ясно дали ще приложи опита на София със замяна на отоплителните уреди на въглища с такива на пелети.

В Горна Оряховица започнаха проверки по домовете дали в печките за твърдо гориво не се горят отпадъци и стари автомобилни гуми, които силно замърсяват въздуха. Нарушителите ще бъдат глобявани по 50 лева. Общината кандидатства с проект за близо осем милиона лева за газифициране на домакинствата или смяна на печките на дърва и въглища с камини на пелети.

Бедността и ниският стандарт на живот са в основата на мръсния въздух, който дишат в Горна Оряховица. Основният замърсител не е промишлеността или транспортът, а печките на твърдо гориво на домакинствата, коментира заместник-кметът Николай Георгиев и посочи краткосрочните мерки, които се изпълняват.

"Започнали сме проверки по къщите на хората заедно с полицията и евентуално РИОСВ за горене на нерегламентирани горива. Дори предупреждаваме гражданите, че ще бъдат налагани глоби, ако бъдат ползвани такива", обясни той. 

Тази зима улиците в Горна Оряховица няма да бъдат третирани с инертни материали, а ще се използват химически смеси като мярка срещу наднормената запрашеност на въздуха, посочи още заместник-кметът Николай Георгиев.

Вижте дали въздухът в България е замърсен и къде

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна