Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерна опера - Благоевград се „оптимизира“ със съкращения

Сградата на Камерна опера-Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Камерна опера-Благоевград няма да бъде закрита, но ще бъдат съкратени тримата солисти и сценографа. Целта на оптимизацията е да се запази оркестъра на  културната институция.

Трети ден в социалните мрежи част от състава на камерна опера алармира за предстоящото закриване на  културната институция, която се оказа и най-сериозният проблем на общината, признава зам.-кметът Христина Шопова. Днес тя официално опроверга версията за закриване, но призна, че ще има оптимизация.

„Много моля хората, които непрекъснато пускат слухове и използват социалните мрежи като вид медия, да не създават изкуствено напрежение, където го няма. Няма да бъде закрита камерната опера, но трябва по някакъв начин да се оптимизира нейната работа. До 5 души ще бъдат освободени“, каза тя.

Сред петимата освободени, освен двама техници са още солист-изпълнителите и художник-сценографът.

„Тихомълком се прави всичко. Не са ни извикали на разговор“, заяви оперната певица Теодора Петрова. „И изведнъж ни се казва: Ами, да, от общината решиха да ви махнат солистите, защото не сте заети толкова много“.

„А защо не сме заети? Защото на нас постоянно ни се казва, че няма средства за тези постановки. И ние какво може да направим“, продължи Теодора Петрова.

Какво ще остане от камерна опера-Благоевград след оптимизацията?

„В момента трябва да има един много добре работещ оркестър, оркестър с който всяка една звезда, която би могла да направи концерт в Благоевград… то би бил добър и професионален. По никакъв начин не се променя името, просто се оптимизира“, каза зам.-кметът Христина Шопова.

„Вероятно няма да е опера. Нямам представа какво са намислили след това да бъде заглавието на този състав“, заяви певицата Теодора Петрова.

Като аргумент в полза на бъдещето на новия формат на камерна опера зам.-кметът по културата  Христина Шопова спомена и спечелен проект за основен ремонт на сградата с осигурено  финансиране от 1,650 млн. лева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна