Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Един ден от живота на Иван Денисович“ с ново издание за 100-годишнината от рождението на Солженицин

Снимка: pixabay.com

Ново луксозно издание на български език на „Един ден от живота на Иван Денисович“ ще отбележи 100-годишнитата от рождението на автора на романа Александър Солженицин. Това е първата творба на руския писател, известен като критик на Съветския съюз и следперестроечна Русия, на Русия на Елцин, която излиза през 1962 година.

„Тази книга има такова влияние, защото това, което Солженицин прави, е, че излага на бял свят една скрита реалност, истината за живота на едни хора, които живеят приковани в условия, които се превръщат в тяхна зона на комфорт“, разказа в предаването „12+3“ Александра Александрова от столично издателство и подчерта характерния подход на писателя, който изгражда своите персонажи през случващите се с тях и около тях събития.

„Най-голямата радост и успех в деня на тези хора, заключени в затворите, е да поспят, да похапнат, по мъничко да получат радост. Страшното е, че Солженицин говори за хора, които са забравили, че могат да бъдат свободни, те са се примирили с това. Иван Денисович е огледало е на Солженицин, на това, което е преживял“, каза още Александрова.

„Когато живеем във време, което не ни харесва, или в държава, която не харесваме, трябва да се реагира. Това е правил и Солженицин. Да се губим в удобството на проблемите и да смятаме, че нищо никога няма да се оправи, е най-голямата грешка, която може да допусне един човек, един народ“.

Интервюто с Александра Александрова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна