Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима номинирани за наградата „Поетичен Никулден“, инициатива на Федя Филкова

Федя Филкова
Снимка: БГНЕС

За седма поредна година ще бъде връчена наградата за нова българска поезия „Поетичен Никулден“. На 6 декември, четвъртък, от 17.30 часа в изложбената зала на галерия „Средец“ на Министерството на културата в София ще бъде обявен победителят, избран между петима номинирани.

Инициативата за „Поетичен Никулден“ е на Федя Филкова, съпруга на големия български поет Николай Кънчев, на чието име е и отличието.

„Сред тези над 60 поетични книги, които прочетох, открих великолепни млади хора, които е малко странно, че в това наше меркантилно време пишат стихове. И въпреки това те се занимават с това елитарно изкуство, защото поезията не е масово изкуство, то е само за тези, които обичат поезията. /…/ Интересът ми е върху младите поети. Те не само пишат, но и четат. Отнасят се с респект към литературата, словото. Поезията е изкуство, не просто подреждане на думи“.

Номинираните поети са Албена Тодорова, Антоний Димов, Бистра Величкова, Мирела Иванова, Рада Панчовска. Това, което обединява авторите, е тяхната съвременна социална поезия, отбеляза Филкова.

Интервюто с Федя Филкова чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна