Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на КФН Карина Караиванова е номинирана за български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие

Карина Караиванова
Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова е номинирана за български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщиха от правителствената пресслужба. Ако бъде избрана, решението ще влезе в сила от началото на март. Самата Караиванова направи изявление чрез пресслужбата на финансовия регулатор, чрез което уверява, че ще изпълнява задълженията си "принципно и енергично" до заемането на новата позиция.

Преди да оглави Комисията за финансов наздор, Карина Караиванова беше зам.-министър на финансите и се занимаваше с дълговата политика. В края на юли 2016 година тя пое ръководния пост на регулатора от Стоян Мавродиев. Именно в мандата на Караиванова обаче се случи фалитът на кипърския застраховател "Олимпик", но отговорността пое ресорният зам.-председател Ралица Агайн. 

Първият коментар на Караиванова по спорното предложение за бонус-малус системата бе в началото на седмицата по време на общественото обсъждане. В изявлението си до медиите за евентуалната промяна на поста, ще продъжи да изпълнява задълженията си, а основната ѝ цел - върху пазара да се упражнява риск-базиран надзор. Ако бъде избрана за български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие, Караиванова ще смени Калин Митрев. Името му бе замесено в случая с т.нар. "Азербейджанска перачница". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени