Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Ангелов със заявка за още скандални разкрития за управлението на община Дряново

Kметът на Дряново със сигнал до прокуратурата срещу гражданин, искал често достъп до информация

Стефан Ангелов: Сигнал в прокуратурата и това да те накарат да отидеш да даваш обяснения, ми прилича на едни отминали времена

Kметът на Дряново Мирослав Семов е изпратил сигнал до Габровската окръжна прокуратура срещу гражданин, който подавал често заявления за достъп до обществена информация. Градоначалникът искал държавното обвинение да назначи проверка, която да установи какво прави гражданинът с получената информация и дали не е налице злоупотреба с права, стана ясно преди дни.

Кметът на Дряново Мирослав Семов подава сигнала до прокуратурата, след като на страниците на безплатно разпространявания в общината вестник „Дряновица“ излиза публикация за неправомерно изразходване на приходите, влезли в общинската хазна от такса битови отпадъци. Авторът на статията Ангел Ангелов се позовава на доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, установила, че 57 хиляди лева, постъпили от таксата, са похарчени нецелево. Кметът изпраща сигнал до Окръжната прокуратура в Габрово, която го препраща по компетентност на Районната в Дряново. Проверката е приключила и до края на месеца обвинението трябва да се произнесе дали Ангелов е набедил кмета в извършване на престъпление, изясни говорителят на Окръжната прокуратура Людмила Рачева.

Авторът на статията Ангел Ангелов живее в София, но е роден и израснал в Дряново, където има имоти и плаща данъци. По тази причина се интересувал от решенията на Общинския съвет в Дряново, конкретно за увеличаването на такса битови отпадъци за гражданите.

Издателят на вестник „Дряновица“ го поканил да публикува в изданието, чиято основна цел била да осведомява жителите на общината за работата на местната власт, за нередности и злоупотреби при управлението. Ангелов е питал кмета по различни теми - за тази година заявленията, подадени от него по Закона за достъп до обществена информация, са 20-ина. Заради отказ да му бъде предоставена информация, атакувал кмета в съда неведнъж. От решените пет дела, четири са в негова полза.

„Те са длъжни да дават отчет за всеки лев, който са изразходили, за да може ние гражданите да разберем дали те правилно го изразходват този лев и дали е могло да бъде изразходен по по друг начин. Заявленията касаят изразходването на общинските средства“, обясни Ангелов и добави:

„Искаше ми се след всяко заявление да получа информация, която да ме направи спокоен, че средствата се изразходват правомерно и няма нарушения. Уви – след всяко заявление, в мен започва да се наслагва едно съмнение“.

Ангелов прави заявка за още, по думите му, скандални разкрития за управлението на община Дряново. По думите му и в други населени места има такива злоупотреби, а Дряново е просто един пример.

Кметът Мирослав Семов е категоричен, че няма какво да крие, смущава го интерпретацията на информацията:

„Вече са минали 22-23 заявления. Нас не ни притеснява какво отговаряме, а ни притеснява, че информацията, която подаваме, после излиза в различни медии интерпретирана, коментирана по свой начин от авторите на тези медии, включително и от г-н Ангелов. Притеснява ни и големият брой искания, свързани с достъп до информация, които стават все повече. Това ни заема огромен ресурс от администрацията, който се занимава с подготовката на отговорите. Напълно открити сме за даване на отговор на всеки“.

Градоначалникът съзря тенденциозност в отношението  към неговото управление и направи връзка с наближаването на местните избори.

В предаването „Хоризонт до обед“ Стефан Ангелов от правния екип на Програма „Достъп до информация“ смята, че сигналът на кмета до прокуратурата е напълно безпочвен:

„Този сигнал прилича по скоро на набеждаване на г-н Ангелов от страна на кмета. Тъжно е, че кметът не е предприел достатъчни мерки, за да са по-ясни неговите действия по разходването на бюджета. След като има нередности, които са казвани ясно от г-н Ангелов, не виждам никакъв проблем кметът да излезе и да ги опровергае. … Сигнал в прокуратурата и това да те накарат да отидеш да даваш обяснения на място, много повече мирише на едни отминали времена, на един тотален контрол от държавата, който не е присъщ на демократичното общество. На мен ми изглежда като метод за сплашване“.

Ангелов подчерта, че мълчаливият отказ е недопустим. По думите му в закона няма ограничения за брой подадени заявления.

"Вместо държавните органи да искат да бъдат по-прозрачни и да се защитят от тези предполагаеми за тях политически атаки, те се опитват да намерят по-лесния начин и да тормозят гражданите чрез органите на реда, на които това въобще не е задача", каза в заключение Стефан Ангелов. 

Още по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!